ISTINA O RTB BOR ZBOG KOJE SE DOKTORI NAUKA NEMILOSRDNO PROGONE

Poštovani posetoci bloga,

Nisam sam. Svim svojim ljudskim, stručnim, naučnim autoritetom stojim iza svake napisane reči.

Preuzeto sa: solarismediabor.rs

Bor, 12. jun. Piše dr Milan Dejanovski. – Ovde niko nema nameru da napada i ruži kompaniju RTB Bor i njene radnike, niti je protiv pravih i dugoročno održivih rešenja za bolju i sigurnu budućnost stanovništva Bora, Majdanpeka a i same Srbije.

            Iz tih razloga, a u najboljoj nameri, mi osećano stručnu odgovornost i dužnost da, bez navijanja –kritički, ukažemo na samo neke od spornih faktora, što je u prethodnom periodu više puta činjeno, a koji će neminovno, nažalost imati strateški fatalne posledice po ovu industriju i živote ljudi u regionu i republici, ako se stvari suštinski ne poprave. Reakcije iz RTB su do sada uvek apriorno bile neprijateljske i sa osvetom. Verujemo da oVaj put toga neće biti. Ovde niko nije neprijatelj RTB Bor. Traži se jedino istina.

            Ključne smetnje za uspešan razvoj i stvarni boljitak su:

1. Prevazidjeni, zastareli način upravljanja i vodjenja tj. menadžmenta u kompaniji RTB, bezrezervno podržavan sa vrha vlasti, a karakterišu ga:

  • autoritarni i dikatatorski odnos pema poslovnim funkcijama i stručnjacima, uz jasno vidljivu nestručnost i neodgovornost (najčešće je partija ispred znanja i struke, radi se brzo i neuko). Posledice su nekreativnost, odsustvo pravih rešenja i strategija razvoja, itd.
  • kontrolisanom medijskom manipulacijom stvoren je utisak i verovanje, kod većine, da samo od jednog čoveka i njegovih fantazija, sve zavisi, on je u centru pažnje – raspolaže sa državnim novcem i moći.

            Posledice su improvizatorska, neuskladjena i polovična rešenja koja vode sistem RTB Bor u sve veće dugove, dublji sunovrat i možda definitivnu propast – dokazi izranjaju pred našim očima!

2. Potrebe RTB Bor za ekonomičnom rudom bakra (za opstanak i razvoj)       prevazilaze raspoložive rezerve prema medjunarodnim standardima za klasifikaciju i procenu mineralnih resursa i najvažnije, klase rezerve rude koje su odlučujući poslovni razlog za investiranje u ove aktivnosti.

            Ključni problem RTB Bor je iscrpljenost i osiromašenje rezervi rude u tekućoj eksploataciji, zaostajanje u skidanju raskrivke i otkrivanju i pripremi novih ležišta, u niskoj produktivnosti, visokim troškovima proizvodnje itd.

            Alternativni koncepti razvoja izvan proizvodnje sirovine tj. u oblasti urbane ekonomije nisu razmatrani pri odlučivanju o pravcu investiranja, što predstavlja kobnu grešku.

3. Na samom početku je načinjen krupan propust jer nije objavljen medjunarodni otvoreni tender za prikupljanje ideja, predloga strategijskog rešenja za uslove u RTB Bor i u regionu, koje bi podnele najbolje svetske kuće. Došlo bi se do važnih inicijativa – šta i kako je stvarno moguće ovde raditi. Ovako, izabrana su neka rešenja koja ni kapacitetom ni tehnologijom ne odgovaraju najbolje niti tržištu niti borskim uslovima. Kapacitet topljenja je nizak tj. ne ekonomičan, tako da će topionica biti nekonkurentna i ne ekonomična, naročito za uslužnu preradu tudjih koncentrata.

            Troškovi prerade koncentrata u tzv. „novoj topionici“ će biti dva ipo puta veći od tržišne cene prerade! Naši rudnici ostvaruju nešto iznad 50% od potrebne količine koncentrata!

            Ugovori o uslužnoj preradi u delu cene topljenja i rafinacije, ove 2015.godine, treba da budu, prema utvrdjenim uslovima tržišta, iznad 110 US$/dmt topljenje i 11 US$/lb rafinacija. Koncentrati treba da budu bez otrovnih materija, a rok za vraćanje katoda da odgovara realnom trajanju ciklusa u Topionici i Elektrolizi.

4. Iako je „fleš“ peć puštena u nekontinuirani rad ostala su nezavršena, a obavezna postrojenja:

– flotacija za iskorišćavanje bakra iz topioničke šljake (projektovano ukupno iskorišćenje od 98% do tada neće biti dostignuto),

– prečišćavanje svih otpadnih voda na propisani nivo čistoće da mogu biti ispušene u vodotokove (uslov za integrisanu dozvolu za rad),

– iskorišćavanje sekundarne (otpadne) toplote iz metalurških i hemijskih procesa (poboljšanje ekonomije prerade).

5. U realizaciji ove velike državne investicije nije ostvaren planirani rok završetka izgradnje i puštanja u puni proizvodni kapacitet (zacrtani rok je bio kraj 2013.godine. Ekonomija? Ekologija?) Ukupan iznos investicije od startnih 135 M$ popeo se na 135 ME, pa na 175 ME, a sada se govori o 251 ME, sa još nekim ne završenim postrojenjima!? Biće tri puta veće od plana.

6. Snabdevanje domaćom – iz sopstvene rudarske proizvodnje – sirovinom za topljenje, i pored intenzivnog ulaganja u rudarsku mehanizaciju i flotacije (preko 100 ME), nije obezbedjeno. Ovoga puta novac nije nedostajao, ali pravi koncept razvoja jeste. Plate su rasle bez trajnog povećanja produktivnosti, na način ogromnog zaduživanja (naročito od 2009.godine pa nadalje) i zahvaljujući istorijski visokoj ceni sirovine na berzi. Visina plata se odredjuje selektivno bez jasnih kriterijuma.

7. Da li je RTB tj. Borski region propustio šansu ili još ima prostora da se nešto popravi? Potrebna je dubinska i detaljna analiza, nezavisna revizija pravilnosti poslovanja i finansija, i predhodna ocena ekonomičnosti i održivosti poslovne projekcije operativnog poslovanja u sektoru resursne ekonomije i u delu nove alternativne urbane ekonomije, za narednih 10 godina.

            Pomoću dobijenih argumenata treba izabrati optimalnu inicijativu za razvoj ekonomije ovog kraja, uz angažovanje i pomoć najboljih, iskusnih savetnika i institucija za ovu oblast.

            Sve što je rečno je sa namerom da se pomogne kompaniji i regionu u krizi, slobodom govora, bez kleveta i odavanja „poslovnih tajni“, ako ovde uopšte i sme da bude bilo kakvih tajni. RTB sada nije žrtva već saučesnik u proizvodnji krize.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s