RITA, HVALA TI

Rita Hsy, Zibo, China

Februara 2015. god. bio sam član jedne delegeacije u poseti Kini. Centar nam je bio Šangaj, odakle smo obilazili istočni i centralni deo zemlje. Imali smo mnogo poslovnih kontakata i obilazaka fabrika i rudnika. Jedan od gradova u kojima smo imali vrlo važne razgovore je bio Zi-Bo, vrlo moderan grad od pola miliona stanovnika na 400 km jugoistočno od Pekinga.

Poslovni razgovori u kompaniji Zibo Decent Machinery Co., Ltd. su trajali par dana i završeni su vrlo uspešno. Sve vreme tokom našeg boravka u gradu bili smo okruženi izuzetnom pažnjom domaćina. Bukvalno su nam u svakom momentu bili na servisu i ispunjavali sve što smo od njih tražili. Tada sam mislio da je takav manir u ponašanju u skladu sa uobičajenim poslovnim protokolom, jer sam se sa sličnim ponašanjem i ranije susretao u drugim zemljama.

Od tada je prošlo punih pet godina. Ja sam sve to vreme ostao u dobrom kontaktu sa predstavnicima kompanije, naročito sa jednom mladom i vrlo ljubaznom damom iz njihove marketinške službe po imenu Rita. Povremeno smo sarađivali na nekim projektima i odnosi su uvek bili na najvišem mogućem poslovnom nivou.

Početkom ove godine prvo Kinu, a zatim i ostatak sveta neočekivano je zapljusnuo talas pandemije korona virusa. Vrlo brzo žarište zaraze se iz Kine preselilo u Evropu. Ovih dana sa krajnjom  zabrinutošću i velikom tugom pratimo tragediju koja se dešava u Italiji, Iranu, Nemačkoj, Francuskoj i ostalim zeljama i preduzimamo sve mere da do takve eskalacije zaraze ne dođe i u našoj zemlji. Državno rukovodstvo preko sredstava javnih informisanja između ostalog jasno upozorava da je u ovoj situaciji izostala solidarnost među državama u obezbeđivanju neophodnog zaštitnog sanitetskog materijala, pre svega zaštitnih maski i rukavica. Jedina država spremna na pomoć i podršku je Kina.

U takvoj situaciji jučer mi se preko WhatsApp veze javila draga Rita iz kompanije Zibo Decent Machinery Co., Ltd. i zamolila me da joj pošaljem moju kućnu adresu, jer su za mene i članove moje porodice spremili jednu količinu zaštitnih maski i rukavica i žele da mi ih pošalju. Najljubaznije i najiskrenije sam joj se zahvalio, objasnivši da za sada imamo dovoljno toga. Ali srce mi je ostalo puno. Definitivno shvatih da je Kineski narod veliki ne samo zato što ih ima mnogo, već i zbog toga što se kod njih solidarnost,  jedinstvo i empatija podrazumevaju.

Hvala ti, moja draga Rita.

Hvala dragi prijatelji iz kompanije Zibo Decent Machinery Co., Ltd.

 

Bor, 20. mart 2020.                                                                   Branislav Mihajlović

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s