MOJ POGLED NA PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST PROIZVODNJE BAKRA U BORU

Preuzeto sa portala Bor – Grad Info:

Dr Branislav Mihajlović, dipl. inž. rudarstva: Ekskluzivno za Bor GRAD

 

Teme:

 1. Poslovanje RTB Bor u poslednjih 10 godina
 2. Blagoje Spaskovski i RTB Bor
 3. Vlada RS vs RTB Bor
 4. Nova tehnologija / topionica / dali to uopšte postoji
 5. Ekološki bilten grada pre 5 god i danas
 6. Šta zapravo hoće Kinezi

 

Stavovi i mišljenja:

 1. Poslovanje RTB Bor u poslednjih 10 godina

Period od 2008. do kraja 2018. god., kada je većinsko vlasništvo nad RTB Bor preuzeo inostrani strateški partner, karakterišu nekoliko ključnih činjenica:

 • Prvo, na početku tog perioda Vlada RS je donela odluku da posle tri neuspele privatizacije preuzme upravljanje kompanijom. Uz tu odluku u paketu sledi i postavljanje Blagoja Spaskovskog na njeno čelo.
 • Drugo, vlada RS priprema i tokom 2010. god. usvaja program revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta RTB Bor. Vrednost programa tadašnjih 619 M$ (odnos $/€ = 0,7). Realizacija programa počela je polovinom 2011. god.
 • Investiciona izgradnja prema programu je trajala do polovine 2015. god. Planirana sredstva su potrošena, ciljevi programa nisu ostvareni. To se najbolje može videti iz dva članka sa mog bloga, prvi o Biznis planu za RTB Bor, a drugi o projektu rekonstrukcije metalurških kapaciteta.

https://banem8.wordpress.com/2015/03/13/biznis-plan-2/

https://banem8.wordpress.com/2015/03/25/sta-nam-donosi-nova-topionica-u-boru/

 • U periodu od polovine 2015. do kraja 2018. god. proizvodne karakteristike poslovanja RTB Bor su definitivno pokazale da je program rekonstrukcije rudničkih i revitalizacije metaslurških kapaciteta potpuno zakazao. Nivo prizvodnje bakra iz sopstvenih sirovina se jedva držao na 30-tak hiljada tona godišnje (umesto planiranih 80000). U takvoj situaciji vršena je uslužna prerada uvoznih koncentrata (Red Metall) po kriminalno niskim cenama prerade, kako bi se koliko – toliko pred očima javnosti poboljšala slika o poslovanju kompanije. Istina je bila sasvim suprotna. Gubici iz tekućeg poslovanja su sve vreme bili reda veličine od 50 do 100 M$/god.
 • Krajem 2018. god. kineska kompanija Zijin postaje strateški partner i većinski vlasnik RTB Bor. Od tada do danas evidentni su napori novog vlasnika da se prevaziđe zatečeno vrlo loše stanje i stabilizuje poslovanje kompanije. Obaveze preuzete ugovorom sa Vladom RS pred novi menadžment kompanije postavljaju vrlo odgovoran zadatak da u roku od tri godine od preuzimanja nivo proizvodnje bakra iz sopstvenih sirovina podigne na nivo od 120.000 t/god. Za tako nešto potrebno je preduzeti radikalne strateške promene u koncepciji razvoja kompanije, što do sada nismo videli, ali sa nadom da će se realizovati u narednom periodu.

 

 1. Blagoje Spaskovski i RTB Bor

Blagoje Spaskovski je na čelo RTB Bor došao početkom novembra 2008. god. Na toj funkciji je bio punih 10 god., sve do kraja decembra 2018. god., kada je kineska kompanija Zijin preuzela većinsko vlasništvo nad kompanijom. U tom periodu i pored sprovedenog investicionog ciklusa revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta vrednog 619 M$, RTB Bor je redovno proizvodio gubitke reda veličine od 50 do 100 M$/god.

Prava mera štete koju je Blagoje Spaskovski naneo RTB Bor i držasvi Srbiji najbolje se mogu videti iz članka na mom blogu:

https://banem8.wordpress.com/2017/01/18/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D1%83-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%98%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81/

Zbog svega napred navedenog, ja sam 30. 07. 2017. god. Blagoju Spaskovskom napisao otvoreno pismo, u kome sam naveo sve razloge koji ga diskvaslifikuju kao direktora RTB Bor:

https://banem8.wordpress.com/2016/07/30/395/

 1. Vlada RS vs RTB Bor

Tokom deset godina „vladavine“ Blagoja Spaskovskog u RTB Bor napravljeno je mnogo štete. Najveća šteta je napravljena u pogrešno osmišljenoj, postavljenoj i sprovedenoj razvojnoj strategiji kompanije. Ulaganja u razvoj raspoloživih resursa nije bila usklađena sa njihovom potencijalnošću, već prema nahođenju pojedinaca na vlasti.  Ogromna sredstva od preko pola milijarde € su takoreći „bačena u bunar“.

Blagoje Spaskovski ne bi mogao niti da osmisli niti da sprovede takvu strategiju da nije imao bezrezervnu podršku sve četiri vlade RS od 2008. god. do kraja 2018. god. Dakle, uz njega odgovornost za katastrofalne posledice loše osmišljene i još gore sprovedene strategije razvoja kompanije RTB Bor osim menadžmenta RTB Bor na čelu s Blagojem Spaskovskim snose i sve vlade RS u stom periodu.

 1. Nova tehnologija / topionica / dali to uopšte postoji

Program rekonstrukcije metalurških kapaciteta, kao deo razvojne strategije RTB Bor je katastrofalno osmišljen i još gore sproveden razvojni program.   Mnogo dubioza „krase“ takav projekat, od kojih prvo mesto zauzima cena koštanja metalurške prerade koja je projektovana na nivou od 1463 $/t proizvedenog bakra, dok je svetska cena uslužne prerade bakra na dva ipo puta nižem nivou, odnosno u zavisnosti od godine od 500 do 700 $/t. Bili smo toliko „pametni“ da smo projektovali topionicu koja u samom startu nema nikakve šanse da bude konkurentna ne sa prosekom, već sa najgorim i najskupljim topionicama u svetu. Takav apsurd se, nadam se, neće skoro ponoviti u metalurškoj praksi sveta.

Ostale karakteristike prokjekta rekonstrukcije metalurških kapaciteta RTB Bor detaljnije su opisane u stručnom radu koji sam napisao zajedno sa mojim kolegom, pok. dr  Milanom Dejanovskim i objavljenom na akademskom blogu (www.academia.edu):

https://www.academia.edu/7370554/ESTIMATION_OF_SUCCESS_AND_COMPETITIVENESS_OF_THE_PROJECT_FOR_MODERNIZATION

 

 1. Ekološki bilten grada pre 5 god i danas

Jedan od ključnih ciljeva programa revitalizacije i rekonstrukcije RTB Bor je bio i unapređenje i dizanje nivoa ekološke zaštite i smanjenja uticaja na životnu sredinu. Na žalost, i pored gromoglasne propagande u medijima, dobijenih „priznanja“ i hvalospeva, nivo ekološke zaštite u RTB Bor nije unapređen.

Vrlo često se zaboravlja se da su rudarska i metalurška industrija jedne od najprljavijih sa izuzetno štetnim uticajem na životnu sredinu i da se tome mora posvetiti maksimalna pažnja pri osmišljavanju i realizaciji rudarskih i metalurških projekata. Takođe se zaboravlja da je osim aerozagađenja(dim, prašina), koje je u Boru smešteno ubedljivo na prvo mesto po značaju, takođe važno zagađenje zemljišta i vodotokova, kojima je u sagledavanjima i razmatranjima stepena štetnosti dat zanemarljivo mali značaj.

Sve nasleđene ekološke štete iz prethodnog istorijskog perioda od preko 100  godina, koliko traje rudarenje i metalurgija u Boru, egzistiraju i dan-danas, bez jasnog plana i uvida u količinu sredstava za njihovu sanaciju. Ostaje nada da će uticaj na okolinu usled rada RTB Bor u narednom periodu biti značajno smanjen, jer takve indicije daje trenutno ponašanje novog većinskog vlasnika.

 1. Šta zapravo hoće Kinezi

Većinskim učešćem u vlasništvu nad RTB Bor i kupovinom prava na eksploataciju rudnog ležišta Čukaru Peki kineska kompanija Zijin je praktično stekla monopol nad kompletnom proizvodnjom bakra i zlata u Srbiji. U RTB Bor trenutno postoje tri rudna ležišta koja su u procesu eksploatacije ( Veliki Krivelj, Majdanpek i Jama) i jedno koje je u pripremi za eksploataciju (Cerovo), ako se uzme u obzir i rudno ležišteČukaru Peki, koje je kupljeno kao posebna celina, to je ukupno pet rudnika.

Posmatrajući veličinu resursa i rudnih rezervi u tim ležištima, odmah postaje jasno da kinezi imaju dugoročne planove vezane za razvoj kompleksa proizvodnje i prerade bakra u Srbiji. Prema ugovoru koji su potpisali sa republikom Srbijom, planiraju da u roku od 6 godina nivo proizvodnje bakra podignu na 240.000 t/god, što je vrlo respektabilna količina koja bi Srbiju svrstala visoko na svetskoj lestvici proizvođača bakra.

Da bi se postigao taj nimalo jednostavan cilj, potrebno je razraditi dobru razvojnu strategiju, koja će se oslanjati na realno dostupnim rudnim rezervama, nimalo ne zapostavljajući razvoj prerađivačkih kapaciteta i uspešno razrešenje ne samo nasleđenih, već i novih ekoloških izazova koji se postavljaju pred tako ambiciozna razvojna opredeljenja. Za ostvarenje svih tih ciljeva biće potrebno još par milijardi $ novih investicija. Poznavajući čuvenu kinesku upornost i strplivost, kao i težnju za harmonijom u svemu što ih okružuje, ni malo ne sumnjam da će kompanija naći najbolji put da realizuje tako zacrtane programe.

 

Bor, 31.05.2019.                                                   dr Branislav Mihajlović, dipl. inž. rud.

Једно мишљење на „MOJ POGLED NA PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST PROIZVODNJE BAKRA U BORU

 1. ЕФЕКТИ СЕ БРОЈЕ, ПРОМАШАЈИ СЕ ЗАБОРАВЉАЈУ!

  У Бору “Протест 1 од 5 милиона” је обогаћен “Изложбом промашених инвестиција”. Промашене инвестиције у Бору има на претек. Мesser-у је продата фабрика кисеоника, за примамљиву цену (толико је коштала опрема увезена из Јапана), али зато цена кисеоника, који се користи у металургији, је баснословна, поклоњена је електро-машинска индустрија ФОД и као таква је растурена и отишла у заборав, комплетна прерађивачка индустрија у Бору и Мајданпеку су ван погона, па је број запошљених са 25.000 пао на скромних 5.000. Највеће промашене инвестиције за РТБ Бор, а не и за незајажњивог Спасковског и његових ментора, свакако је набавка рударске опреме и изградња флеш пећи у топионици и постројење за производњу сумпорне киселине. Ове инвестиције укупно коштају изнад милијарду евра. Еколошки најчистији град Бор у Европи, како га назвао Спасковски, данима се гуши у отровном диму. То је тај напредак у борским инвестицијама. Овде има места за забаву и за органие за спречавања криминала, корупције и упропашћавање привреде Бора.

  Власник некадашњег гиганта бакра РТБ Бор Serbia Zijin Bor Copper из Бора набавља опрему за проширење и обнову рудника и металургије, којих је задњи челник (гробар) РТБ Бор Благоје Спасковски уништио и злоупотребио ради своје и својих ментора богаћења и прања прљавог новца. Толико хваљена иновација у новој топионици, како се хвалио Соса, сада морају кинези да спашавају шта се може спасити. Нова топионица није изграђена већ флеш пећи и постројење за производњу сумпорне киселине што вероватно кошта као да је изграђена нова топионица бакра. Нису доказане гаранцијске обавезе, већ на слепо је потписана примопредаја, а сада нити су постигнуте технолошка (98%) и енергетска уговорена искоришћења према светски достигнутим нормама. Пробијени рокови градње, квалитет опреме и оптимално одвијање технолошког процеса су далеко од уговорених и остварених светском праксом. О досашњим лоповлуком од стране челника РТБ Бор и његових ментора не помиње се ни реч, а треба и те како да неко одмори у установи затвореног типа и у униформи затвореника.

  Sve čestitke Energoprojektu što je sudski dobio spor i uvećao svoj budžet. Tako nešto je najavljivao Blagoje Spaskovski, jer SNC Lavalin nije dokazao garancije gradnje njegove nove topionice. Da se razumemo, u Boru nije izgrađena nova topionica bakra, već samo fleš peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline i to po ceni iznad 300 miliona evra, kao da je stvarno izgrađena sasvim nova topionica bakra, a nije. Ostali delovi topionice su iz ranijih faza gradnje, konvertorska hala, pogon plamene rafinacije, kranovi i dizalice, trafostanice, vodovodna i kanalizaciona mreža, putna infrastruktura, skladišta materijala i sirovine i razvod električne energije. Što se tiče garancija, direktor projekta Marinković, pod pritiskom Spaskovskog, potpisao je primopredaju, bez dokazivanja i analize postavljenog procesa. Sada se postižu niski tehnološki i energetski efekti, kao rezultat preambicioznih akcija, u promašajima, Spaskovskog. O ovome treba pokrenuti postupak, jer je rađeno na štetu Srbije i RTB Bor.

  Pomor pčela u selu Slatini na domak Bora je kao rezultat investicionih promašaja, debelo naplaćene, u kreaciji tadašnjeg čelnika RTB Bor, Spaskovski. Kinezi iz firme Ziđin ne mogu tako brzo da dovedu na zadovoljavajući tehnološko-tehnički nivo tehniku i tehnologiju iz predhodnih promašaji u investicijama. Po novougrađenoj tehnologiji fleš peći, u atmosferu ne sme da izađe ni molekul SO2. Sosini hvalospevi o Boru kao najčistija oaza u svetu ne nosi vodu, jer često se truju borani i meštani okolnih sela gasovima iz metalurgije. O ovim problemima niko nije kriv, osim onaj koji nije živ? Tako je to na brdovitom Balkanu, bez zakona i odgovornosti.

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s