МЕНАЏМЕНТ РТБ БОР ОБМАЊУЈЕ ЈАВНОСТ ЛАЖНИМ ПОДАЦИМА О ИЗВОЗУ У 2017. ГОДИНИ

Живимо у држави у којој актуелна власт у континуитету пласира неистине о резултатима постигнутим током њене владавине. Свуда око нас је евидентно урушавање свих институција система и државе. Привредне активности замиру. Народ живи све горе. Међутим, у свим медијима и јавним наступима државних званичника и високих функционера пласира се лажна слика општег успеха и просперитета. Све мора бити успех, па и неуспех.

Таква слика се упорно ствара и о пословању РТБ Бор. Ја сам на овом блогу      редовно и детаљно писао о томе. Задња таква вест која је пласирана од стране пословодства компаније је да је током 2017. године РТБ Бор извезао производе у вредности 205 М$ и скоро дуплирао извоз у односу на претходну 2016. годину, када је извезао производе за 115 М$. Један од линкова на коме је објављена таква вест је:

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=02&dd=18&nav_id=1360139

Даље је наведено да је купцима у иностранству извезено 32200 тона бакра, а да је купцима на домаћем тржишту испоручено 11000 тона бакра. То укупно износи 43200 тона бакра.

На конференцији за медије ГГ „Доста је било и Двери Српске – ДА ОВИ ОДУ, А ДА СЕ ОНИ НЕ ВРАТЕ одржаној дана 25. јануара ове године детаљно је образложено да није могуће у садашњим условима пословања да РТБ Бор током 2017. године произведе 43000 тона бакра, већ да је реално могуће произвести 32500 тона. То је објављено на линковима:

https://www.youtube.com/watch?v=6OobAqNlZUY

http://bor-sve.net/2018/01/25/djb-mihajlovic-izazvao-spaskovskog

Са снимка и из чланка се може видети и објашњење зашто је менаџмент РТБ Бор приказао лажне резултате пословања – да би сакрио да је и у 2017. год., као и у претходним годинама,  остварен губитак из текућег пословања и да се УППР за компанију не спроводи успешно. Такво пословање по законима Србије РТБ Бор води у банкрот, за шта и они и највиши представници власти сносе директну одговрност.

На основу свега напред наведеног, није било могуће током 2017. године пласирати на инострано тржиште 32200 тона бакра и на домаће тржиште 11000 тона. Кад би прва цифра била тачна, то би значило да је укупно произведени бакар током 2017. год. пласиран на инострано тржиште, а да на домаће тржиште није пласирано ништа. И супротно, ако је на домаће тржиште пласирано 11000 тона бакра, онда је на инострано могло да се пласира највише 21500 тона бакра, од кога би приход био највише 135 до 140 М$, што је 65 до 70 М$ мање од пријављених 205 М$.

Овакво пласирање неистина од стране менаџмента РТБ Бор, подржано од највиших претставника власти, у ситуацији када су исти ти компанију довели до ивице банкрота, имаће дугорочне негативне последице не само по компанију, већ и по Бор, Мајданпек и целу Источну Србију. Креаторе такве политике обмањивања јавности најоштрије осуђујемо, у нади да ће их кад-тад стићи заслужена казна.

 

Бор, 27. 02. 2018.                              др Бранислав Михајловић, дипл. инж. руд.

Научни сарадник,

Народни посланик

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s