KO I ZAŠTO OD MEŠTANA BRESTOVCA, SLATINE I METOVNICE PRAVI INDIJANCE?

Početkom februara ove godine ambasador Kanade u Srbiji, njena ekselencija Kati Čaba je prilikom posete Boru izjavila da će novi rudnik Čukaru Peki, u neposrednoj blizini Bora, u ataru sela Brestovac, Šarbanovac i Metovnica, biti izgrađen „po najvišim ekološkim standardima“.

Uvidom u najnoviju raspoloživu projektnu dokumentaciju, došao sam do saznanja da projekat rudnika nije urađen po najvišim ekološkim standardima, kako je izjavljeno. Polazeći od takvih saznanja, meni je dužnost da javnosti saopštim pravu istinu o tome. Zbog toga kao ekspert za tu oblast i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ovom prilikom odgovorno tvrdim da će realizacijom takvog projekta („Technical Report for a Preliminary Economic Assessment Update for the Timok Project, Republic of Serbia“ – november 2017.) biti nanešena velika i nenadoknadiva, trajna ekološka šteta, pre svega stanovništvu pomenutih sela.

Takođe argumentovano tvrdim da postoji neuporedivo bolje ekološko rešenje za rudnik Čukaru Peki, da kompanija Newsun Resources Ltd. zna za njega, ali da je isključivo zarad što većeg smanjenja troškova eksploatacije rudnika i povećanja profita usvojila rešenje razvoja rudnika koje je najnepovoljnije po lokalno stanovništvo.

Do sada država Srbija i lokalna uprava nisu preduzele adekvatne mere da spreče takav razvoj događaja. U izradu „Prostornog plana područja posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu rudnika Čukaru Peki u opštini Bor“ zaštita interesa lokalnog stanovništva nije na odgovarajući način zastupljena. To može imati katastrofalne dugoročne posledice.

Lokalno stanovništvo Brstovca, Slatine i Metovnice mahom čini Vlaška nacionalna manjina. Oni na ovim prostorima žive vekovima i uglavnom se bave poljoprivredom. Kada eksploatacija rude bakra bude završena, oni će i dalje ostati na svojim imanjima da obrađuju zemlju i mahom žive od nje. Zbog toga je interes pre i iznad svih interesa da se ne ugrozi njihova egzistencija.

Naši Vlasi nisu i ne smeju biti Indijanci!

Prilog: Članak sa interneta:

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/novi-rudnik-u-boru-po-najvisim-ekoloskim-standardima_891634.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s