KUD PLOVI OVAJ BROD?

(komentar izveštaja o poslovanju RTB Bor za 2016. god., koji je podnet APR u jesen 2017. god.)

 

Slika koja se ne sme zaboraviti: Upravni odbor RTB Bor usvaja Biznis plan avgusta 2011, god.

 

Poštovani čitaoci, pokušajte da na Google ili bilo kom drugom pretraživaču pronađete bilo koju informaciju o „Biznis planu za proizvodnju bakra za period 2011- 2021. godina“. Nečete naći ništa. Pokušajte da odete u Bor i da od bilo kog zvaničnika, funkcionera ili menadžera u RTB Bor zatražite da vam daju na uvid taj dokumenat. Nema ga. Ispario. Nestao. Zakopan duboko pod zemljom. A to je krovni dokumenat na osnovu koga su svi rukovodeći i rukovodni organi RTB Bor i vlada Republike Srbije u drugom delu 2011. god. doneli odluku o pokretanju investicionog ciklusa rekonstrukcije rudničkih i revitalizacije metalurških kapaciteta proizvodnje bakra. U njegovu realizaciju utrošeno je skoro pola milijarde evra kreditnih sredstava uglavnom uz garancije države Srbije. Taj program je još uvek zvanično na snazi, sve do 2021. god. Njegova dosadašnja realizacija je doživela težak neuspeh i pretvorila se u največu promašenu investiciju u novijoj istoriji Srbije, za šta isključivu odgovornost snosi menadžment RTB Bor na čelu s Blagojem Spaskovskim i sve vlade Republike Srbije počev od 2008. god. do danas, bez iziuzetka. Podsećanja radi, pogledajte donji link iz tog vremena:

https://drive.google.com/file/d/1NbjZm0tka30HIoJWKp3x9ETqm2d9U7qw/view?usp=sharing 

Pre izvesnog vremena APR je objavio zvaničan izveštaj o poslovanju RTB Bor za 2016. god. Podaci o ostvarenoj proizvodnji iz tog izveštaja su upoređeni sa podacima o planiranoj proizvodnji iz Biznis plana. U donjoj tabeli je prikazan odnos planiranih i ostvarenih količina iskopina.

Iz tabele se vidi da ukupan podbačaj u količinama iskopina iznosi 150 miliona tona (na nivou sadašnje četvorogodišnje proizvodnje), sa trendom daljeg enormnog uvećanja. Ta cifra jasno pokazuje da je rudnička proizvodnja u RTB Bor u krizi iz koje neće moći da izađe bez dramatičnih promena strategije i koncepcije rada.

Uporedjenje planirane i ostvarene proizvodnje metala u istom periodu je prikazano u donjoj tabeli.

Gornja tabela pokazuje da je proizvedeno skoro 140 000 tona bakra (takođe na nivou sadašnje četvorogodišnje proizvodnje), 1 600 kg zlata i 4500 kg srebra  manje od Biznis planom predviđenih količina,  što po sadašnjim cenama metala, iznosi skoro 900 miliona $. Možemo samo da zamišljamo šta bi bilo da je taj prihod ostvaren? Te činjenice potvrđuju konstataciju da je RTB Bor u nikad većoj tehnološkoj i ekonomskoj dubiozi.

Suprotno ovim činjenicama, unazad nekoliko meseci sa svih nivoa vlasti orkestrirano se šalju sasvim suprotne, ničim utemeljene poruke o “dobrom poslovanju” kompanije. Na taj način problem se sigurno neće rešiti. Niti će moći da se spreče posledice. Niti će moći da se pobegne od odgovornosti za največu promašenu investiciju u novijoj istoriji Srbije.

Izlaz iz postojeće situacije postoji i vrlo je jednostavan: proterati politiku iz kompanije, kao condition sine qua non i prepustiti je sposobnim i kredibilnim, odgovornim stručnjacima, koji će znati da osmisle i sprovedu strategiju njenog uspešnog oporavka. Uslovi za to još uvek postoje.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s