СРБИЈА ИЗМЕЂУ КУРТЕ И МУРТЕ

William Edwards Deming (October 14, 1900 – December 20, 1993): „Лош систем ће победити доброг човека сваки пут“

У Србији је у дужем временском периоду класична политичка подела на позицију и опозицију компромитована. Политичке снаге су се позиционирале на оне koje се свим средствима боре да задрже постојећи искривљени систем и од њега профитирају и на оне који се боре да такав систем из корена промене. Основна карактеристика таквог стања је да представника прве групе има и у позицији и у опозицији и међу њима нема никаве суштинске разлике. Карактерише их огољена борба за власт искључиво из личних интереса по Курта – Мурта матрици. Они већ више од двадесет година доминирају политичком сценом Србије. Као последица таквог деловања дошло је до општег урушавања система. Србија је доведена до ивице слома.

*           *           *

Политичке воде Србије су после недавних председничких и локалних избора још доста замућене. Мудрост и искуство кажу да је за једну реалну и објективну оцену  актуелног политичког стања потребно сачекати да се вода мало разбистри. С друге стране, исто такво искуство, само оно мало прагматичније, каже да се у Србији политичке воде још дуго неће разбистрити. Дакле, не треба чекати, већ храбро кренути у анализу постојећег стања и прихватање ризика да се услед свеопште замућености нешто не сагледа добро и до краја.

Не може се било шта што је лоше дешавати у дугом временском периоду а да то не изазове дубоке поледице. То нарочито важи за политику. Кад би се поставило питање колико дуго се у Србији води лоша политика граница би се могла стално  померати уназад, све до периода непосредно после I Светског рата, дакле читаво столеће уназад.

Но да не идемо толико далеко, фокус треба усмерити на задње две деценије, од момента када се појавила шанса да се створи уређена демократска држава. У те две деценије малобројне политичке снаге које су се залагале да се промени и уреди систем су упорно и систематски потискиване  од стране оних других којима та промена суштински није одговарала. Тако је мало по мало формирана једна тзв. „Курта – Мурта политичка матрица“ по којој се политичке гарнитуре смењују на власти стално обећавајући промене до којих никако не долази.

Почев од 2004. год. такав вид политичког понашања добија турбуленцију. Велико незадовољство владавином ДСС се кажњава на изборима 2008. год. доласком на власт ДС рогобатне коалиције. После четири катастрофалне године владавине, услед чега је дошло до озбиљног урушавања свих институција система, на изборима 2012. год. се на власти успоставља СНС коалиција  која је у суштини представљала преобучену и нашминкану политичку гарнитуру која је била на власти у периоду пре 2000. год. Та коалиција је од тада до данас непрекидно на власти и иде из једних у друге ванредне и редовне изборе. Карактерише је концентрација власти усмерена ка аутократији једног човека и даље опште урушавање система.

Такав политички процес је довео до формирања једног посебног слоја у нашем друштву – слоја политичара (боље речи политиканата) који живе за и од политике, као најуноснијем занимању у данашњој Србији. Можда се не би погрешило када би се они назвали посебна, привилегована друштвена каста. Они су распоређени у свим политичким структурама, како у власти, тако и у опозицији. Основна им је карактеристика да код њих нема жеље за променом политичког система и уређењем државе по критеријумима који владају у модерним уређеним земљама. Чак је до невероватних размера уходано правило понашања по коме је могућноист неконтролисаног, необузданог и крајње неодговорног расипања новца из буџета основни циљ политичког деловања.

Мора се нагласити да су се током тог периода на политичкој сцени Србије јављале политичке снаге које имају за циљ да промене тако искривљен систем и Србију уведу у ред уређених европских земаља. Ја намерно не желим да споменем њихово име, да их не бих протежирао и да се то не стави у негативни контекст. Оне општи друштвени интерес стављају изнад и испред свих осталих интереса. Таквим деловањем те политичке снаге су постале идеолошки противници свих осталих политичких снага које не желе да промене систем, како позиције, тако и  опозиције. Брзим нарастањем рејтинга у задњих пар година и уласком у републичку скупштину те политичке снаге су преузеле лидерску позицију на опозиционој сцени Србије.

Политичке снаге које не желе да промене систем (и позиција и опозиција) су половином прошле године такво деловање порепознале као „смртну“ опасност по њих. Брзо су се консолидовале, организовале и кренуле у синхронизовану кампању против комплетног покрета. Последице таквог деловања по покрет су биле тешке: осипање чланства, лош изборни резултат и пад рејтинга.

Три недеље после председничких избора у шест општина Србије обављени су локални избори. По већ устаљеној матрици, у некима су победиле Курте, у некима Мурте, али сасвим је извесно да грађани Србије ни од једних ни од других неће имати никакве користи. Узмимо за пример Зајечар. У њему су представници актуелне власти побеђени од стране локалног политичког покрета који је у ранијем периоду годинама био на власти и Зајечару није донео ништа добро, чак супротно. Тако су грађани Зајечара по ко зна који пут „превеслани“ од једних те истих политичких снага које се искључиво зарад личног и ускостраначког интереса већ двадесет година смењују на власти. Не знам колико времена треба проћи док грађани Зајечара схвате да су они вештом манипулацијом наведени да бирају између Курте и Мурте.

Однос политичких снага у постизборној Србији (ВС – Вучићева Србија; ОС – опозициона Србија; БС – Србија бојкота – апстиненти)

Почев од 3. априла, дан после председничких избора, незадовољна омладина и студенти, али и остали незадовољни грађани су почели, протестним шетњама које трају већ три недеље у континуитету широм Србије, са спонтаном демонстрацијом незадовољства свим оним што је карактерисало изборни поступак и актуелно стање у друштву. И то је нови облик политчког деловања. Тај облик незадовољства углавном изражавају оних 45 % апститнената – Србија бојкота.  За сада спонтан и неартикулисан, али врло брзо ће из њега израсти нови лидери. Изузетно важна карактеристика ових протеста је јасно дистанцирање и од позиције и од опозиције. Значи, они су устали против Курта – Мурта система.  Моја прогноза је да се тај процес више неће моћи зауставити. Доживљаваће разне турбуленције, успоне и падове, али на крају ће успети да доведе до промене система у Србији.

ЗАКЉУЧАК

Народ Србије још увек не може да препозна (или му се то не дозвољава) све погубне последице Курта-Мурта матрице. Политичке снаге које желе да промене систем су пред историјском прекреницом: или ће успети да се консолидују и крену у одлучну борбу за освајање власти, као предусловом за било какве промене или ће Курта-Мурта систем и надаље бити доминантан модел политичког деловања.

Судбина Србије зависи од тога. Нема времена за чекање и оклевање.

Бор, Србија, 25.04.2017.                                                              Б. Михајловић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s