НИЈЕ РТБ БОР МАГАРАЦ ДА ГА СВАКО ЈАШЕ

magarac

Уназад осам година, откако је Благоје Спасковски постављен на чело РТБ Бор, поједини стручњаци из Компаније, међу којима убрајам и себе, су написали небројено чланака, стручних радова, постова на блогу, дописа министрима и министарствима, јавно иступали на трибинама и конференцијама за медије износећи истину о махинацијама, преварама, криминалу и безочном упропашћивању Комбината. Такво деловање је уназад неколико месеци нарочито појачано мојим излагањима у Скупштини Републике Србије у својству народног посланика, што је коначно резултирало тиме да Србија најзад спозна  поражавајућу слику стања Компаније. Сада, када се сазнала истина, јавност од актуелне власти тражи да пронађе излаз из таквог стања. Међутим, она то не уме. Да је умела, не би ни дошло до кризе. И поново се излаз тражи тамо где га нема: заговара се професионални менаџмент, па онда „клечање“ пред Кинеским званичницима, што све личи на нове форме куповине времена. У таквој ситуацији стручњаци који знају проблематику РТБ Бор и који могу допринети њеном решавању су дужни да упозоре јавност Србије да Српска струка и наука знају начине за решење кризе у Компанији и да нуде решења. Да би се то десило, власт мора из Компаније протерати политику и препустити је струци и науци.

Истина о Бору је уназад неколико месеци најзад успела да се ослободи и допре до јавности. Сада сви причају и пишу о тешком стању у РТБ Бор, то је чак постало својеврсно помодарство у медијима. У том обиљу којекаквих информација, најмање има оних правих. А највише оних неутемељених и дефетистичких. После много година доминације политике над струком, у ситуацији када су сви способни стручњаци протерани и маргинализовани и нико их низашта не пита, када је потрошен огроман новац у пропале инвестиције, када су направљени губици који се мере милијардама долара, када су исцрпљене све могућности куповине времена, повучена је задња карта: тражи се спас у професионалном менаџменту и од Кинеза, по матрици употребљеној у Смедеревској железари.

И то је прави разлог зашто је написан овај чланак. Такво понашање одговорних личности и информисање од стране медија почело је да наноси несагледиву штету РТБ Бор и Држави Србији. Ствара се дефетистичка слика безизлазности из кризе у коју је иста та власт увукла Компанију. У стилу: ми смо све учинили да спасемо Компанију, али ето, проблеми су толики да нам је неопходна помоћ са стране, па ћемо ићи пред браћу Кинезе да „клечимо“ и молимо да спасу РТБ Бор.

Јавности Србије треба јасно и одговорно рећи да се на тај начин РТБ Бор неће извући из кризе. Једини начин да се то постигне је да се ангажују домаћа струка и наука, које су више од осам година „протеране“ из Компаније. То аргументовано истичем као један од истакнутих стручњака РТБ Бор.

Могао бих надаље да износим стручну аргументацију за поменуту тврдњу, али то у овом моменту није неопходно. То ће свакако бити тема неког наредног текста на овом блогу. Суштина поруке коју у овом моменту желим посебно да истакнем је да се од представника струке и науке Србије може саставити један способан експертски тим који би могао створити и применити стратегију изласка РТБ Бор из кризе. То актуелна власт мора имати у виду да не би поново направила нове трагичне грешке са професионалним менаџментом и Кинеским компанијама.

Грађани Србије треба да знају да су РТБ Бор до кризе довели политичари на власти, а да је из ње могу извести само представници домаће струке и науке.

Једно мишљење на „НИЈЕ РТБ БОР МАГАРАЦ ДА ГА СВАКО ЈАШЕ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s