ЗВЕКЕТ ПРАЗНЕ ШЕРПЕ

prazna-serpa

 

Наш народ има неколико изрека и пословица које се употребљавају у ситуацијама кад се неко труди да ствари које су у реалности ружне прикаже у лепшем светлу него што јесу. Најпознатије од њих су. „Што је шупље, то звечи“ или „Звечи као празна шерпа“ или  „Што је шерпа празнија, то више звечи“.

Јучерашњи наступ (19.12.2016. год.) Благоја Спасковског, директора РТБ Бор, у емисији „Добро јутро – Јована и Срђан“ на ТВ Пинк је на мене оставио утисак који је у складу са напред наведеним изрекама. Г-дин Спасковски је у тој емисији одговарао на серију натписа и тешких оптужби које су се у задње време појавиле у јавним гласилима везаним за стање у РТБ Бор и његову личну одговорност с тим у вези. Он је, између осталог, у два наврата поменуо и мене лично у крајње негативном контексту, али у овом чланку ја се нећу освртати на ту чињеницу, већ ћу као стручњак и експерт, зарад правилног информисања јавности демантовати неистине везане за пословање РТБ Бор које је именовани изнео у тој емисији.

На почетку емисије је изјавио:“ Сви резултати РТБ Бор су транспарентни. РТБ не лажира резултате“. Многи консолидовани финансијски извештаји које је РТБ Бор слао у АПР садрже ревизорски извештај у коме се ревизор ограђује од мишљења.

Затим: „Резултати пословања нису лоши, али је ликвидност очајна. Имаћемо позитивну 2016. годину из текућег пословања од 8 М$.“ У одговору на моје посланичко питање РТБ Бор је Министарству Привреде послао извештај да је током 2014. год. губитак износио 154,980 М$, у 2015. год. 126,582 М$ а у првих девет месеци 2016. год  32,399 М$. Тиме је, на жалост, доказано да УППР за РТБ Бор не може да се оствари, јер се Компанија „дави“ у губицима.

Слeди изјава: „Срамно је константовати да је топионица промашај. Она није промашај нити технолошки, нити финансијски, нити економски.“ На жалост, она јесте баш то, из следећих разлога:

  • Технолошки: неусклађеност капацитета са могућностима рудничке производње концентрата, њен капацитет је дупло већи од могућности домаћих рудника. Такође примењена технологија (flash smelting) није прикладна за капацитете испод 200.000 т/год.
  • Финансијски, ако се мисли на ниво, тј. интензитет ивестирања (investment intesity), до сада је у пројекат топионице уложено преко 350 М€, а да би се довео у колико – толико функционално стање потребно је још око 120 М€, што је укупно 470 М€. Пошто су сва та средства из кредита, ануитети ће изнети око 600 М€. Са нивоом произвоње бакра од 30.000 т/год. то је за наредних двадесет година (оптимални радни век топионице) оптерећење од 1000 €/т. Само отплата кредита!
  • Економски, у „Бизнис плану“ из средине 2011. год. планирана цена коштања (ЦК) металуршке прераде износи 1.460 $/т. Тржишна ЦК металуршке прераде бакра износи 500 до 600 $/т (приближно 10 % од његове продајне цене, зависно од услова на тржишту). То значи да је у самом старту пројекта, пројектована ЦК била на нивоу 2,5 пута вишем од светске. То је борску топионицу и пре њене изградње декласирало као апсолутно неконкурентну на светском тржишту. И то није све: због низа недовршености, импровизација и гурања пројекта „на силу“, мимо закона струке и науке, реална ЦК металуршке прераде у Бору износи 1.700 до 2.000 $/т, односно 20 % до 30 % изнад пројектоване цене, тј три до четири пута изнад тржишне цене. На велику жалост свих нас, прерада увозних концентрата, чија прерада достиже 40 % од укупне прераде, плаћа се по цени упола нижој од тржишне, тј око 300 $/т. То има врло негативан утицај на укупне ефекте пословања. Милан Поповић по тони прерађеног бакра профитира око 300 $/т, а РТБ Бор губи од 1.400 до 1.700 $/т.

Даље следи поражавајућа изјава: „Садржај бакра у произведеној руди износи 0,15 %.“  За многе руднике у свету тај садржај представља јаловину, односно гранични садржај (cut-off). Просечни средњи садржај бакра у руди (average grade) у свету је од 0,5 до 0,7 %. Значи, средњи садржај бакра у произведеној руди у РТБ Бор је четири пута нижи од просечног светског нивоа! Са таквим садржајем бакра и са минималним коефицијентом раскривке од 1,5 (однос јаловина-руда) потребно је 2.200 тона укупних ископина (руда плус јаловина) за тону произведеног бакра. Са расходима од 5,99 $/т ископина, колико је РТБ Бор навео у одговору на моје поменуто посланичко питање, врло лако се може израчунати да у тим условима ЦК производње бакра у РТБ Бор износи 13.000 $/т.

Изјава: „ РТБ Бор има много више радника но што треба (1200 – 1500).“ Дуго година је Г-дин Спасковски изјављивао: „Нема опуштања и нема отпуштања“. Заклињао се, нарочито у предизборним активностима, да он неће дозволити отпуштање радника из Компаније. Чак је у једном моменту пред изборе запослио у току једне ноћи 500 нових радника.

Затим: „До мог доласка дуг РТБ Бор је био милијарду евра“. Пре његовог доласка дуг РТБ Бор по свим основама је био 580 М$ (тада је однос $/€ био 0,7). Затим је наштеловао да је тај дуг 860 М€, да би сада порастао на читаву милијарду €. То је манипулација срачуната са циљем да се губици који су створени у периоду његовог директоровања „свале“ на претходнике.

Узјава: „Нама требају 400 М$ за отварање нових рудника.“ је у апсолутном нескладу са финансијском конструкцијом инвестиционе изградње према „Бизнис плану“ из 2011. год. У њему је предвиђено 619 М$ (тадашњих 450 М€) за комплетна улагања потребна за достизање нивоа производње од 80.000 т катодног бакра. Тај ниво средстава је већ потрошен, планирана производња није достигнута, па наведена изјава делује врло некоректно и неодговорно. Као да ју је изјавио неко ко појма нема шта се дешавало у РТБ Бор у задњих осам година.

И на крају, бисер: „ Са ценом бакра на тржишту од 4.700 $/т имамо позитивно пословање.“ Ту је Г-дин Спасковски успео да превазиђе самог себе. Ја сам у претходном делу текста на основу његове изјаве срачунао цену коштања производње бакра у РТБ Бор од 13000 $/т.  Да није исувише тужно, било би смешно.

Уместо коментара, који можда и није потребан, јер мене више ништа од Г-дина Спасковског не може изненадити, можда треба упутити једну добронамерну поруку представницима актуелне Власти, пошто је именовани, како је сам изјавио, њен део: Када ће схватити да овакви људи на одговорним функцијама страховито урушавају њен рејтинг и праве немерљиву штету свима нама, а понајвише баш самој извршној Власти ове земље? Протеривање струке и науке из оваквих Компанија и заузимање њиховог места од стране политике је довело и РТБ Бор и Србију ту где јесу.   

Једно мишљење на „ЗВЕКЕТ ПРАЗНЕ ШЕРПЕ

  1. Šta radi novac?

    Rasim Ljajić najavio je, ne zna se po koji put, smenu loših directora državnih preduzeća do kraja ove godine, u emisiji “Upitnik” na RTS-1, 20. decembra 2016. Pomenut je RTB-a Bor, premijer još pre četiri godine izjavio da je „tamo loš menadžement“, ali se dogodilo da se „upravo danas generalni direktor RTB -a hvali kako je njegova kompanija ovu godinu dobro radila i da je on najbolji i najuspešniji menadžer na svetu ovom, a i šire, no nije rekao da će ovu zemlju zadužiti za još dodatnih 150 miliona evra samo u 2017. Premijer kleči pred kinezima da spase RTB Bor ili da spase Spaskovskog. Kako se stvari odvijaju, aktuelno je ovo drugo. Spaskovskom smetaju doktori nauka, za jednog je rekao da je “sramota za srpski narod, za Skupštinu”. Na kraju biće Spaskovski sramota za Srbiju i premijera. Niko ne poklanja pažnju kao što premijer čuva, mazi i pazi čelnika RTB Bor, a naneo je ogromnu štetu čak mnogim stasavajućim generacijama. Šta radi novac, “buši i tamo gde burgija neće i ne može”. Spaskovski je uveo nove manire u RTB Bor, profitiraju klimoglavci, šlihteri, poltroni, a gubitnici su država, samomisleći kadrovi i oni za koje pomisli Sosan da su bolji od njega. E, tu im nema spasa i kraj, prazna šerpa više i duže zveči!

    Liked by 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s