DŽELAT SE PREDSTAVLJA KAO ŽRTVA

Preuzeto sa:

https://istinaotopionici.wordpress.com/2016/10/28/dzelat-se-predstavlja-kao-zrtva/

Došao sam do saznanja da je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, potegao „sve svoje veze“ u državnim organima, da me „dozove pameti“ zbog mojih javnih pravnih kritika o katastrofalnoj pravnoj stvarnosti u RTB-u. Državni organi znaju mnogo više i mnogo bolje od mene, za sve gazda Blagojeve „vrline, velika dela i velike radne pobede“. Koliko god gazda Blagoje bio bogat, koliko god imao vlast, moć i silu ne može mi oduzeti Ustavno i zakonska prava, da kao punomoćnik njegovih prognanika, odslikavam katastrofalnu pravnu stvarnost u RTB-u i da istinito, objektivno i javno govorim o svim progonima i satanizaciji doktora nauka, metalurških stručnjaka i svih ostalih zaposlenih koji su majstori svog zanata, a nisu po gazda Blagojevom ćefu i volji. Stoga gazda Blagoju

P R E P O R U Č U J E M

Poštujte Ustav i zakone Republike Srbije i neće biti pravnog haosa u RTB-u koje ste vi izazvali i neće biti potrebe za pravnom kritikom tog haosa. Niste iznad Ustava i zakona i niste pravno nedodirljivi. Sebe dželata nastojite da predstavite kao žrtvu. Dželat ste, a uplašili ste se da se suočite sa istinom i sa svojim žrtvama. Rešio gazda Blagoje da „značajno smanji gubitke u poslovanju i znatne uštede u proizvodnji“, na sledeći način:

  1. Da zaposlenima ne isplati 5/12, a možda 8/12 regresa za godišnji odmor,
  2. Da zaposlenima ne isplaćuje naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada, već im 2 (dva) meseca ne isplaćuje,
  3. Da inženjerima umanji zarade od 15 – 20% i da ih šalje na prinudno plaćeno odsustvo do 31.12.2016. godine.

Ovakva solomonska rešenja ne pamti ekonomska teorija i praksa. Ravna su „naučnom otkriću“ i sve velike svetske profitabilne kompanije „učiće od gazda Blagoja“. Gazda Blagoje je zaposlene RTB-a pretvorio u radničko roblje koje ćuti i trpi, niti zbori niti govori, bez urođene potrebe za slobodom, nit se budi niti se buni, čeka da mu neko drugi pronađe zakonite puteve i rešenja u oslobađanju od gazda Blagojevog osmogodišnjeg ropstva. Kad su metalurški stručnjaci sa punom istinom izašli u javnost i kazali ono što misle njihove kolege i drugi zaposleni, kolege su ih proglasile neistomišljenicima, a gazda Blagoje, ljutim neprijateljima. Gazda Blagoje je još novembra 2008. godine, u svojoj besedi kazao: „Došao sam da se osvetim, mnogi će me zapamtiti za sva vremena“.

Po pravilu osveta je svojstvena izbezumljenom i nemoćnom očajniku. Gazda Blagoje je izuzetak od pravila. Došao je i osvetio se. Domogao se bogatstva, vlasti, moći i sile i od RTB-a stvorio izbezumljene i nemoćne očajnike. Osvajanje RTB-a je kratko trajalo i okončano je smenama direktora zavisnih preduzeća i njegovih poslovodstava i dovođenjem gazda Blagojevih direktora. Dao im gazda Blagoje šaku vlasti, materijalne i lične privilegije i povlastice, a u isto vreme ih je okitio strašnom unutrašnjom mukom da mu se svakog dana dokazuju mržnjom, progonima i satanizovanjem svojih kolega, prijatelja, kumova i drugova. Zatim je gazda Blagoje od velikog broja sindikalnih lidera stvorio „svoje ortake“. Zaposlio im užu i širu porodicu, dao materijalne i lične privilegije, za uzvrat ima njihovu bezrezervnu podršku za sve njegove grešne radnje i postupke. Vreme od 2008. godine pa na ovamo, može se nazvati gazda Blagojev pogled.

Cinični i otvoreni progon i satanizacija doktora nauka, zatim metalurških stručnjaka i svih zaposlenih koji su majstori svog zanata. Njegovo „rešenje“ – RTB-u ne trebaju doktori i magistri nauka i inženjeri, biće predmet
proučavanja svih „tehno menadžera najvećih kompanija u svetu“. To vreme se može nazvati i gazda Blagojeva svest – Svest koja je oterala sve dobre stručnjake i domaćine sa njihovih RTB-ovih ognjišta, dajući im do znanja da je njihova ognjišta zauzeo gazda Blagoje. Sindikalno članstvo nije imalo petlju da smeni gazda Blagoja i njegove direktore, a ni svoje sindikalne lidere, „stubove i uzdanice gazda Blagojeve vladavine“. Niti ih razrešavaju, niti ih opozivaju, a još ih finansiraju plaćanjem članarine iz svojih zarada. Školski primer „gazda Blagojevog sindikalnog lidera“ je predsednik sindikata „Nezavisnost“ TIR-a. Pod motom, „uvek na strani zaposlenih i kompanije“. Ovaj „Blagojev lider“ je unapred potpisao čl. 61. KU TIR-a sa tabelom o najnižim koeficijentima po grupama poslova, dajući gazda Blagoju odrešene ruke da ponižava i satanizuje inženjere i sve visokoškolce i sve zaposlene majstore svog zanata određivanjem najnižih koeficijenata u grupi. Kao predsednik ovog sindikata i Predsedavajući Skupštine TIR-a, potpisao je zahtev za davanje saglasnosti prinudnih plaćenih odsustava dužih od 120 radnih dana. Uvek je na strani zaposlenih, zar ne!

Gazda Blagoje javno bruči i ruži kanadsku firmu „SNC Lavalin“, a i vrapci na grani znaju da je gazda Blagoje ovu firmu izabrao za projektanta, izvođača i dizajnera bez međunarodnog tendera. Javno bruči i ruži a nije sa ovom firmom ugovorio garantne uslove za tehnologiju, mašine i opremu. Gazda Blagoje je uspešno organizovao i sproveo „petodnevni remont“, a zatim organizovao „dva narodna veselja“ u hotelu „Jezero“. Svaka čast zaposlenima koji su neposredno radili na remontu u najgorim mogućim uslovima. Zaslužili su i mnogo više stimulacije i da se kao ljudi opuste i provesele. Međutim, gazda Blagoje je njihovu muku i trud zloupotrebio. „Opštenarodna veselja“ bila su nešto drugo.

Šta je to gazda Blagoje slavio? Gubitke u proizvodnji bakra preradom uvoznog koncentrata, minimalnu proizvodnju domaćeg koncentrata, umanjenje zarada inženjerima i njihova prinudna plaćena odsustva ili osmogodišnjicu vladavine RTB-om kojeg je doveo pred kolaps i propast! Šta će biti povod za treće gazda Blagojevo „narodno veselje“? Tehnološki viškovi i masovna otpuštanja zaposlenih! Ubeđen sam da će Predsednik Vlade RS, doneti pravovremene odluke i spasiti RTB-e od kolapsa i propasti i da neće amnestirati i pomilovati gazda Blagoja za njegova „velika dela“.

U protivnom, gazda Blagoje je došao, osvetio se i u crno zavio RTB-e i zaposlene. Amnestiran i pomilovan nastaviće da živi sa svojom porodicom kao car, a zaposleni sa svojim porodicama i na ulici, proklinjaće svoju sudbinu i osuđivati sebe i za svoje kukavičluke.

Bor, 24.10.2016.godine               Đorđije Klikovac, Diplomirani pravnik iz Bora

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s