ПОВРЕДЕ НА РАДУ У РТБ БОР

У задње време у Бору и широј јавности је јако актуализована ситуација са повредама на раду које су се десиле у РТБ Бор. Као и код сваке друге теме која захтева стручност и квалитетне изворе информација, у њиховом недостатку је дошло до испољавања разних импровизација и злоупотреба, са различито интонираним циљевима: на једну страну пренаглашавања њиховог значаја а са друге стране њиховог минимизирања. А истина је увек негде на средини. У том циљу је написан овај текст.

На почетку треба видети шта кажу званични извори. На сајту РТБ Бор постоји један део који се бави повредама на раду:

http://rtb.rs/izvestaj-o-povredama-na-radu-za-2015/

На њему је дат званични извештај о кретању повреда на раду током 2015. и 2016. год. са освртом на 2014. и 2013. год.

Из тог извештаја се може претставити преглед кретања повреда на раду по годинама:

Година Тешке повреде Лаке повреде Укупно
2015 26 215 241
2016 (I-IX) 15 131 146
Ukupno 41 346 387

Сектор за БЗНР, ЗОП и екологију РТБ Бор је уз поменути извештај дао следеће образложење (преузето из извештаја):

С друге стране, после треће тешке несреће у задњих десет месеци у којој је тракасти транспортер у раду ишчупао руку раднику, објављено је много новинских чланака, ТВ извештаја и интернет постова са коментарима који су имали критичку димензију тог догађаја. Чак је и једна ТВ емисија посвећена том догађају: https://youtu.be/Lq1chpNiSBQ

Мени се многи од тих коментара а нарочито та емисија није свидела, јер ми је „мирисала“ на политичку злоупотребу несреће и унесрећених, што је мени увек било дегутантно.

РТБ Бор је реаговао на такве коментаре са текстовима у својим гласилима (лист „Колектив“), у којима је покушао да релативизује насталу тешку слику о стању безбедности на раду у РТБ Бор. И то ми се такође није свидело.

Због свега напред наведеног као стручњак који већ четрдесет година ради у РТБ Бор, од којих 22 календарске године на свим руководећим пословима у РББ Бор, погон Јама, где безбедност на раду има посебну димензију, желим дати своје мишљење о датој ситуацији и проблематици у вези стања безбедности на раду у РТБ Бор.

  1. У РТБ Бор се већ осам година спроводи диктатура једног човека, Благоја Спасковског. Сво руководно и руководеће особље је постављено на функције уз поштовање два основна критеријума:
  • Слепа, безусловна и безрезервна послушност и
  • Капацитивна ограниченост
  1. Стратегија, концепција и оперативни планови производње су погрешно усмерени. Основни мотив рада Компаније није успостављање рентабилне производње, већ одржање на функцији Благоја Спасковског, обезбеђење његовог опстанка. Сво руководно особље мора фабриковати фингиране „успехе“, да би се све то слило у један велики „УСПЕХ“, којим се Благоје Спасковски храни, а кога у суштини нигде нема. Тај „успех“ се једино може обезбедити пресијом на раднике, страхом, увођењем климе опште нестабилности. У таквим условима радници су потпуно слуђени и доведени у ситуацију да безпоговорно извршавају налоге претпостављених, а ови такође, пошто су у истој ситуацији, слепо извршавају налоге главнокомандујућег Благоја Спасковског.

Типичан пример за то је напред поменути извештај Сектора за БЗНР, ЗОП и екологију РТБ Бор. За недозвољено висок ниво повреда оправдање се тражи у појачаним захтевима у процесу производње а кривица у ниском степену свести и одговорности запослених радника. Да сам ја на месту директора РТБ Бор, ја бих подносиоца таквог извештаја моментално сменио.

  1. Једна од цена којима се плаћа диктаторски режим који је успостављен у РТБ Бор је и значајни пад нивоа безбедности на раду. Док је Благоје Спасковски на власти у РТБ Бор то се неће поправити, већ ће бити све горе и горе.

И на крају, ја у мојим текстовима о РТБ Бор често потенцирам да криза која је настала у његовом пословању има три значајна аспекта: технолошки, економски и еколошки. Сваки од та три аспекта има свој значај и димензију и ја сам већ доста писао о томе. Овај текст отвара четврти аспект кризе: криза безбедности на раду, која као и претходне има свој значај и тежину и у великој мери продубљује општу кризу у коју је РТБ Бор доспео.

ЛИЧНА ПОРУКА:

Као члан чете за спашавање погона Јама у саставу РББ Бор и РТБ Бор и њен дугогодишњи старешина, учествовао сам у многим интервенцијама спашавања у рударским несрећама широм ондашње Југославије и Србије. Најтеже и најопасније интервенције су нам биле у Алексиначким рудницима (90 мртвих) и у Тузли (180 мртвих). Један сам од поносних носилаца Одликовања Председништва Југославије за изузетне резултате у тим активностима.

Такође сам учествовао у многим интервенцијама у спашавању унесрећених и санацији последица у РТБ Бор. Из таквих активности имам немерљиво искуство.

Било је укупно преко 90 мртвих које сам ја са својим камаратима извукао из рудника у тим интервенцијама, не рачунајући тешке и лаке повреде. Иако ме у моменту док ово пишем обузима туга, с поносом изјављујем да никада ни једног свог рударског камарата нисмо оставили под земљом, често ризикујући и своје животе.

Значи, знам шта пишем! Знам добро материју којом се бави овај чланак. И због тога посебно наглашавам следеће:

Пошто је Благоје Спасковски дилетант међу менаџерима и нема капацитета да води Компанију, апелујем на њега да из Сектора за БЗНР, ЗОП и екологију РТБ Бор и осталих Сектора у саставу осталих предузећа у његовом саставу уклони нискокапацитивне и слепо послушне дилетанте, јер њихов дилетантизам се плаћа тешким последицама .

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s