РУДАР У СИНДИКАТУ ТОПИОНИЧАРА

Дана 09. 09. 2016. год. потписао сам приступницу и учланио се у Синдикалну Организацију „Топионица“ Бор. Они који не познају прилике у Бору и РТБ Бор упитаће се шта тражи један рударски стручњак, који је већ учлањен у синдикат своје радне организације, у синдикату металурга? У овом тексту ћу објаснити разлоге који су ме навели на то.

Као рударски стручњак имао сам прилике да обиђем доста рударских компанија у свету. Између осталог упознао сам се са начином и принципима деловања њихових синдиката. Иако су рудници у свету углавном били приватни, свуда је организација синдиката била врло чврста и потпуно независна од менаџмента (нарочито економски).

Оно највредније што свака Компанија у свету има нису ресурси, опрема, објекти, већ кадар. За време руковођења Компанијом РТБ Бор у периоду од 2008. год. до данас акруелни менаџмент је упропастио све што се упропастити могло. Тренутно се осећају тешке последице технолошког, економског и еколошког пропадања компаније. Међутим, највише од свега је упропашћен кадар. Паралелно са упропашћивањем кадра, менаџмент је систематски радио и на урушавању некада јаке синдикалне организације у Комбинату. Синдикални руководиоци су неутралисани и маргинализовани на разне начине, углавном су ушушкавани добрим и незаслуженим платама и запошљавањем супруга, деце и  рођака. Временом су се потпуно отуђили од радника и постали ближи менаџменту него својој бази. Менаџменту је и то било мало, па су чак ишли дотле да организују сопствени, тзв. „директорски“ синдикат, што је била јединствена појава у свету, све док међу њима нису пукле тикве.

Једини бастион аутентичне синдикалне организације у РТБ Бор је остала Синдикална организација „Топионица“ Бор. Они су остали верни основним принципима синдикалног организовања и једина заштита радничких интереса у целој Компанији. У овом моменту једино су они способни да се одупру даљем урушавању Компаније и истински боре за заштиту интереса њених радника.

У временима која долазе бахати менаџмент ће на крилима подршке Владе Републике Србије наставити са даљим упропашћивањем РТБ Бор. Условно усвојени УППР представља највећу подвалу радницима РТБ Бор, грађанима Бора и Мајданпека и Србије. Многе мере које су у њему зацртане није могуће остварити, али једна може, а то је значајно смањење броја радника. Менаџмент ће користити све начине, па и застрашивање и притиске да смањи број и зараде радника. Тај процес је већ почео.

Због свега напред наведеног све више до изражаја долази потреба да се одупремо овако погибељном развоју догађаја у РТБ Бор. Зато сам одлучио да се учланим у Синдикалну организацију „Тоионица“ Бор. Да као народни посланик пружим подршку и дам пример како се треба удруживати иорганизовати у циљу заштите виталних интереса радника Компаније, док не буде прекасно.

Апелујем на све остале раднике и стручњаке РТБ Бор да следе мој пример.

У интересу свих радника РТБ Бор.

 

Бор, Србија, 21.09.2016.

др Бранислав Михајловић, дипл. инж. руд.

Руководиоц сектора за план и анализу РББ Бор

Научни сарадник

Народни посланик

2 мишљења на „РУДАР У СИНДИКАТУ ТОПИОНИЧАРА

  1. Počastvovan, ponosan i svestan odgovornosti što sam trenutno prvi među jednakima na mestu predsednika Sindikalne organizacije Topionica, ne mogu da krijem zadovoljstvo što sve veći broj časnih, ozbiljnih i stručnih ljudi prepoznaje i ceni rad Sindikalne organizacije Topionica i njenih organa, i to potvrđuje pristupanjem ovoj Sindikalnoj organizaciji. Međutim, to takođe shvatam i kao jednu ozbiljnu obavezu i zadatak da rad Sindikalne organizacije Topionica svi zajeno podignemo na viši nivo kako bi opravdala svrhu postojanja, a ona je vrlo jasna: ZAŠTITA, UNAPREĐENJE I OSTVARIVANJE PRAVA ZAPOSLENIH!!!
    Predstavnici, organi i članstvo Sindikalne organizacije Topionica i ubuduće imaju ozbiljan zadatak da svojim radom i svim vidovima sindikalnih aktivnosti i borbe, Sindikalnu organizaciju Topionica pozicioniraju i nametnu tako da je svi relevantni sagovornici sa bilo kog nivoa shvataju, doživljavaju i uvažavaju kao socijalno-ekonomskog partnera i nikako drugačije!!!
    Na kraju, još jednom želim da skrenem pažnju, posebno članstvu, da ja, Vasilije Ševčenko, nisam Sindikalna organizacija Topionica, niti sebe tako doživljavam, a još manje želim da me drugi tako doživljavaju. Sindikalna organizacija Topionica smo svi mi kao njeni članovi. Uz dužno poštovanje, zahvaljujem na svim iskrenim podrškama sa strane, međutim, podrške unutar Sindikalne organizacije Topionica mi nisu potrebne, njih ste mi već dali na neposrednim i tajnim izborima. Unutar Sindikalne organizacije mi trebaju saborci koji će ruku pod ruku sa mnom i članovima rukovodstva Sindikalne organizacije da se bore za svoja prava svim vidovima sindikalne borbe.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s