РАЗМЕРЕ КАТАСТРОФЕ У РТБ БОР

ПОДСЕЋАЊЕ НА ИЗЛАГАЊЕ У СКУПШТИНИ РС

У излагању у Скупштини РС поводом експозеа мандатара Александра Вучића (https://youtu.be/P-IrlD9ImDE) навео сам две кључне констатације везане за пословање РТБ Бор:

  1. Зацртана стратешка развојна опредељења нису остварена:
  • Технолошки циљ – производња 80000 т анодног бакра се остварује са 39 %.
  • Економски циљ – рентабилна производња ни издалека није остварен, сваке године се остварују губици у пословању који са садашњом ценом бакра на тржишту износе преко 100 милиона $ годишње.
  • Еколошки циљ – достизање светских стандарда, такође није постигнут, емисија SO2 у атмосферу редовно је далеко изнад дозвољених граница.
  1. Програм ревитализације производње у РТБ Бор је постао највећа промашена инвестиција у Србији.

Због таквих констатација поставио сам питање мандатару:

„На основу чега нова Влада РС планира даљи успешан рад РТБ Бор, када је претходна Влада програм развоја реализовала са катастрофалним резултатима а усвојени УППР није остварив?“

Мандатар ми на то питање није одговорио. Због тога сматрам неопходним да стручној и осталој јавности Србије пружим детаљније објашњење правог стања у РТБ Бор, које није могло стати у минут ипо мог излагања.

ОБЈАШЊЕЊЕ ПРОБЛЕМА

Од радника РТБ Бор, грађана Бора и Мајданпека, као и јавности Србије менаџмент компаније и актуелна Власт крију истину о стању у предузећу. Упорни покушаји појединих стручњака, међу које убрајам и себе, да скрену пажњу јавности и укажу на размере катастрофе која је учињена и још увек се чини у РТБ Бор су гушени свим могућим средствима: утеривањем страха, отпуштањем, диктаторским понашањем неспособног менаџмента, манипулацијама, безочним лажима, поткупљивањем и застрашивањем медија, као и огромном количином извртања и прикривања истине. Све то је било подупрто безрезервном подршком актуелне Власти. Из пословања РТБ Бор у дужем временском периоду потпуно је потиснута струка и наука. Компанијом је завладала политика и политиканство, усмерено само ка једном циљу: богаћењу умрежених појединаца. Таквим деловањем током задњих осам година компанија је доведена до пропасти. Због тога сам дана 30.07.2016. год. директору РТБ Бор Благоју Спасковском упутио отворено писмо (https://banem8.wordpress.com/2016/07/30/395/ ) у коме сам јавно затражио његову смену.

Стање компаније, као што сам поменуо у уводном делу, карактеришу три аспекта: технолошки, економски и еколошки. Потрудићу се да у даљем тексту стручној и осталој јавности укратко објасним размере и тежину катастрофалних ефеката сва три аспекта појединачно.

РАЗМЕРЕ КАТАСТРОФЕ – ТЕХНОЛОШКИ АСПЕКТ

Програмом ревитализације рудничких капацитета у компанији РТБ Бор је требало да се од домаћих концентрата почевод 2014. год. произоди 80000 т/год. бакра. У реализацију тог програма уложено је око 120 милиона $. Остварено је:

И поред огромних улагања, остварена производња концентрата из сопствених сировина ни издалека не може да задовољи капацитете нове металуршке линије, те је од половине 2015. год. започела прерада увозних концентрата. Цена коштања такве прераде износи око 1700 $/т, а власник концентрата услужну прераду плаћа око 300 $/т. На свакој произведеној тони бакра РТБ Бор губи око 1400 $ а власник концентрата зарађује око 300 $. До краја прве половине 2016. год. из увозних концентрата укупно је произведено 22784 т бакра, што је изазвало губитке РТБ Бор само у том делу у износу од 31,9 милиона $ (а власник концентрата је профитирао око 6,8 милиона $).

РАЗМЕРЕ КАТАСТРОФЕ – ЕКОНОМСКИ АСПЕКТ

У развојним документима на основу којих је реализован инвестициони захват у РТБ Бор вредан преко 400 милиона еура, пројектована је цена коштања производње бакра од 5400 $/т а продајна цена на тржишту од 8000 $/т у првој варијанти и 8500 $/т у другој варијанти. Као стручњак за ту област морам приметити да ни једна компанија у свету не би ушла у развојни и инвестициони циклус тако великог обима на толико пренаглашено оптимистичким, крајње нереалним прогнозама. Ни једна! Цео концепт је постављен крајње дилетантски.

Сасвим је нормално што су се као резултат тако нереалних планова у пракси остваривали губици: остварена цена коштања производње бакра је била далеко изнад пројектоване, на нивоу од око 9000 $/т, а његова продајна цена далеко испод, тј. у периоду 2014. – прва половина 2016. просечно на нивоу од 6050 $/т.

У доњој табели се могу видети размере економске катастрофе у РТБ Бор. Укупан губитак у 2014. и 2015. год. износи 250 милиона $ и ако се томе дода реалан губитак током првог полугођа 2016. год. од најмање 60-так милиона $, то се пење на око 300 милиона $.

У том светлу крајње манипулантски делује изјава да је на крају првог полугођа 2016. год. РТБ Бор остварио добитак од 6,5 милиона $. Та изјава је дата са циљем да се сакрију губици остварени после предаје УППР (1. април 2016.) и прикаже да од тада компанија послује позитивно. Права истина је да се и после тог рока у РТБ Бор остварују губици реда величине 10-так милиона $ месечно, односно 60-так милиона $ у првом полугођу 2016. год.

 РАЗМЕРЕ КАТАСТРОФЕ – ЕКОЛОШКИ АСПЕКТ

Еколошка димензија програма развоја РТБ Бор је у јавности највише истицана. После више од једног века енормног аерозагађења, грађани Бора су са великом олакшањем и надом прихватили такав програм. „Чисто небо изнад Бора“ је постала највише коришћена максима, нарочито у предизборним активностима. Инвестициони циклус је завршен, нова топионица је прорадила, али се одмах видело да ишчекивања грађана Бора нису остварена.

Из месеца у месец постајало је све јасније да је нада изневерена и да главни еколошки проблем Бора није решен. Први званични извештаји стручних комисија су јасно указали да је искоришћење сумпор диоксида из процеса металургије редовно испод 90 %, а пројектовано је на минимално 96,85 %, просечно 98,5 %. Ти извештаји се нису свидели менаџменту РТБ Бор и склоњени су од јавности.

Током 2016. год. еколошка ситуација у Бору је бивала све гора и гора. И највећим неверним Томама је постало јасно да ново металуршко постројење у Бору ради далеко од пројектованог режима. Доња табела је направљена на основу ограничене количине података до којих сам могао доћи, прави показатељи се могу донекле, али не у значајној мери, разликовати од приказаних, али ред величине еколошке катастрофе је сасвим очигледан. Размере еколошког загађења су петнаест пута веће од пројектованог. У овом моменту није приоритетно да се прецизно дефинише да ли је аерозагађење десет, петнаест или двадесет пута веће, апсолутно је извесно да је оно у зони катастрофалних размера.

 

ЗАКЉУЧАК

Као Народни посланик ја сам у Скупштини РС јавност Србије упозорио на размере катастрофе у РТБ Бор. То излагање је остало трајно записано у евиденцији скупштинских излагања: http://www.otvoreniparlament.rs/2016/08/11/776254/page/20/ и после тога више никада нити актуелни министар рударства и енергетике, Александар Антић, нити министар привреде Горан Кнежевић, нити Влада РС, нити њен председник Александар Вучић, неће моћи да кажу да нису упознати са правом истином о размерама катастрофе у РТБ Бор.

Такође сам јавно затражио смену неодговорног менаџмента РТБ Бор.

Министарство рударства и енергетике до овог момента није реаговало.

Министарство привреде до овог момента није реаговало.

Влада РС није реаговала.

Председник Владе РС није реаговао.

На тај начин највиши представници Власти су постали саучесници у овој катастрофи и носиоци одговорности за даље последице које се сваким даном увећавају и усложњавају.

 

У Бору, 16. 09. 2016. год.           др. Бранислав Михајловић, дипл. инж. руд.

                                                            Научни сарадник

                                                            Народни посланик

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s