RESTARTOVCI U KLANCU TERMOPILA

 

 

Ω ξεíν´, ´αγγέλλειν Λακεδαιμονíοις ´οτι τηδε κείμεθα τοîς κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

 Pustite me da se za trenutak otkačim, da hiperbolišem, da mi proradi adrenalin. Dozvolite mi, molim Vas, da posle mnogo godina udahnem punim plućima i arlauknem iz sve snage:“ This is Serbia!“

E tako se osećam posle trodnevnog zasedanja Skupštine RS i rasprave oko izbora nove Vlade. Daću sebi slobodu da povućem paralelu između moje impresije tog događaja i čuvene bitke u klancu Termopila. Tamo je malena spartanska četa na čelu s Leonidom vodila epsku borbu sa nemerljivo većom persijanskom silom. I ostavila duboki, neizbrisiv trag u istoriji ljudskog roda kao simbol borbe dobra protiv zla, borbe za slobodu, čast, dostojanstvo, otadžbinu. Pokazali su da se meso, krv, kosti, život, mogu uništiti, ali ideali ne mogu. Postali su svetionik koji je kroz istoriju obasjavao put borcima za najsvetlije ljudske ideale.

Dobro, jasno je da smo u ovoj priči mi Spartanci. Mi, malena poslanička četa pokreta Dosta je bilo. Ko su Persijanci? Ko je ta nemerljiva sila koja hoće da zgazi svetinje, pogazi demokratiju i nametne vladavinu topuzom? U ovoj priči to je SNS falanga. Na čelu s njihovim Kserksom I, u liku Aleksandra Vučića.

U Srbiji je demokratija, još dok je bila u povoju, izvađena iz kolevke i umesto nje je ustrojena partitokratija, koja je dominirala njenim političkim životom skoro tri decenije. Epska tema za upoređenje je već suviše očigledna strategija Aleksandra Vučića da sa partitokratske, Srbijom zagospodari autokratska vlast s njim u centru: Srbija to sam ja. Zato vanredni izbori kad im vreme nije.

U političkoj stranci SNS već odavno je postavljena apsolutno autokratska struktura. Pažljivo su izabrani kadrovi po dva vrlo precizna kriterijuma: nizak nivo intelektualne kapacitivnosti i apsolutne, robovske, podaničke poslušnosti. Osvojen je medijski prostor. Institucije sistema su marginalizovane. Postale su scenografija za veliku predstavu Vođinog japajakanja. Vladi, ministrima i skupštini je dodeljena uloga fikusa i robovskog dizanja ruku za sve nesuvisle predloge Vođe.

Sve je bilo pripremljeno za završni čin: da se Narodna Skupština baci pod noge velikog gospodara. Da se izvršna vlast s njim na čelu najzad izdigne iznad zakonodavne, pošto se več izdigla iznad svega ostalog u državi.

Isto kao i u klancu Termopila, istog meseca i u istom trajanju (tri dana) trajala je borba u Skupštini RS. Zahvaljujući direktnom TV prenosu Srbija je sve videla. Borili smo se nadljudski. Demokratski. Pristojno. I ostali živi. Da se spremamo za neke nove bitke koje predstoje. Za lepšu i uređenu Srbiju. Da ne gledamo našu decu preko Skajpa. Dosta je bilo!

 

Bor, Srbija, 16.08.2016.                      dr Branislav Mihajlović, dipl. inž. rud.

Narodni poslanik

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s