ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРУ РТБ БОР

ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРУ РТБ БОР

др Бранислав Михајловић, научни сарадник, дипл. инж. руд,

Народни посланик

 

Поштовани Г-дине Спасковски,

Као што Вам је већ познато, ја сам 03. 06. 2016. год. постао Народни посланик у парламенту Републике Србије. Такође Вам је, претпостављам, познато да сам ја једини Народни посланик са територије Источне Србије.

Ви такође знате, јер заједно радимо у истој Компанији, да сам ја један од најобразованијих и најискуснијих стручњака у области привреде и индустрије у Србији. Jедан сам од најпознатијих експерата у земљи за област рударства. Проблематика пословања РТБ Бор је област којом се бавим већ четири деценије. Написао сам много стручних радова, пројеката, био присутан на много семинара, симпозијума, саветовања, а поседујем и велико опреративно искуство изграђено током дугогогдишњег руковођења производним процесом у рударству. Осим тога, једна од специјалности ми је праћење и анализа кретања на тржишту, нарочито обојених метала, са посебним акцентом на бакар, злато и сребро. Објавио сам много стручних радова, од којих су поједини истакнути и у међународним академским мрежама.

С друге стране, Ви сте већ скоро осам година генерални директор РТБ Бор. У том периоду је под Вашим директним руковођењем у Комбинату реализован „Програм ревиталзације рудничких и реконструкције металуршких капацитета“ директно подржан од три Владе Републике србије у континуитету (Влада Мирка Цветковића, Ивице Дачића и Александра Вучића). За реализацију тог програма је потрошено преко 400 милиона евра. Програм је завршен крајем 2014. год. а средином 2015. год. је завршено уходавање металуршких капацитета.

Кровни докуменат за реализацију целог програма је „Бизнис план“ из средине 2011. год., на основу кога су сви руководни органи РТБ Бор и Влада РС донели одлуку опокретању инвестиционог циклуса.

Вама је познато да стратешка опредељења која су у њему зацртана нису остварена. Технолошки циљ – планирана производња анодног бакра од 80000 т/год. је остварена половично, тренутно се из сопствених концентрата производи једва 30000 т/год. са опадајућим трендом. Економски циљ – цена коштања од 5400 $/т катодног бакра такође није остварен, у РТБ Бор цена коштања износи 9000 &/т. Еколошки циљ – достизање светских стандарда, односно дизање искоришћења SO2 на ниво од 96,85 % такође није постигнут, редовно је испод 90 %, остатак до 100 % иде у атмосферу.

Пројекат ревитализације рударске производње је само делимично остварен, а пројекат реконструкције металуршких капацитета није заокружен као технолошка целина. Као последица тога данас имамо ниво рудничке производње на нивоу једне трећине од програмом прокламоване. Због акутног недостатка домаћих концентрата од средине 2015. год. врши се услужна прерада увозних концентрата под крајње неповољним економским условима по РТБ Бор и Државу Србију. Тону произведеног катодног бакра услужном прерадом власник плаћа по дампинг цени која је испод 300 $/т а цена коштања тако произведеног бакра је редовно изнад 1700 $/т. Разлика иде на терет  пореских обвезника Србије. Као крајњи резултат тако неповољних производних параметара, цена коштања производње бакра у РТБ Бор је скоро дупло виша од продајне. Понајвише Вашом заслугом, Програм ревитализације рудничких и реконструкције топионичких капацитета је, на вашу срамоту и одговорност, као и на срамоту и одговрност свих Влада Републике Србије од 2008. год. до данас, постао највећа промашена инвестиција у новијој историји Србије!

У свом експозеу о програму Владе Републике Србије 27.04.2014. год. тадашњи (и садашњи) мандатар Александар Вучић је у делу излагања о РТБ Бор, између осталог нагласио:  „… да је РТБ Бор највреднија Компанија у Источној Србији која је због великих дугова и лошег менаџмента доведена у тешку ситацију.“

Дакле, Г-дине Спасковски, Ви сте још увек, и после више од две године од тада, на челу таквог, лошег менаџмента Компаније. Поред свега напред наведеног, Ви сте се дрзнули да радницима са високом стручном спремом у борском делу комбината скинете зараду за месец јун 2016. год. за 20 %. Високошколцима у Мајданпеку нисте смели да учините то злодело. Њих се плашите.

Колико је укупно у бруто износу  скинуто високошколцима? По мојој калкулацији око 60.000 еура. Толико се изгуби дневно од прераде увозних концентрата. То је такође само 20 % од износа дневних губитака текућег пословања РТБ Бор.

Добро информисани стручњаци овај Ваш срамни потез образлажу Вашом жељом да се додворите актуелној власти, како би Вас још који месец задржала на функцији на којој јесте. У Вашој 68. години живота. Мимо свих Закона ове земље. Упркос катастрофалним последицама Вашег руковођења Компанијом.

У задње време све више се шири сазнање о претешком стању у РТБ Бор, и поред Ваших узалудних и комичних напора да се створи супротна слика. Са свих страна стижу захтеви за Вашом сменом. Овим отвореним писмом ја им се придружујем.

У интересу радника РТБ Бор!

У интересу грађана Бора и Мајданпека!

У интересу грађана Србије!

 

ЗАХТЕВАМ СМЕНУ БЛАГОЈА СПАСКОВСКОГ!

 

Бор, 30.07.2016. год.                    др Бранислав Михајловић, дипл. инж. руд.

                                                                   Народни посланик

3 мишљења на „ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРУ РТБ БОР

  1. Gospodin Bane Mihajlović je verovatno u pravu! Ja nisam kompetentan niti dovoljno „obrazovan“ da dajem ocene u vezi RTB-a Bor, ali ga molim kao narodnog poslanika da pokrene pitanje u vezi rada pravosudnih organa u Boru i naročito Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor! „Ceo“ Bor sluša i zna o neprimerenim i sumnjivim radnjama u Institutu… Svi nadležni organi ćute i okreću glavu! To traje više od 15 godina! Svi se „plaše“ da iznesu u javnost probleme koji postoje u Institutu…

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s