ШТА ОЧЕКУЈЕ РТБ БОР И ДРЖАВУ СРБИЈУ ПОСЛЕ УСВАЈАЊА УППР

Дана 07.07.2016. год. Привредни суд у Зајечару прихватио је сва четири УППР за РТБ Бор, РБМ Мајданпек, РББ Бор, ТИР Бор и Матично предузеће. Према званичним информацијама, тиме је отворен поступак ка коначном усвајању ових докумената, који треба да обезбеде отпуст 90 % необезбеђених потраживања у износу од скоро милијарду евра, конверзију дуга обезбеђених поверилаца у капитал државе, што ће обезбедити јасну власничку структуру, извршити реорганизација компаније у један интегрисан систем, уз могућност даљег развоја производње и и отварање нових рудника у различитим власничким односима.

По изјавама пословодства РТБ Бор после коначног усвајања УППР остаће за отплату следећи дугови:

Необезбеђени повериоци                                                      130.000.000.$
Обезбеђени повериоци                                                          250.000.000 $
Укупно повериоци:                                                                 380.000.000 $ (1)

УППР-ом предвиђена динамика отплате наведених износа дуговања предвиђа грејс период од годину дана и рок отплате од осам година. То значи просечно 47,5 милиона $ годишњих ануитета. Како ће то РТБ Бор отплатити, ако производи бакар по 9000 $/т катодног бакра, а продаје га по 4.700 $/т?

Тренутно стање технолошких процеса у РТБ Бор има три аспекта: рударство, металургију и заштиту животне средине, у којој доминантан део представља стогодишње историјско наслеђе које се мора санирати.

Иако је у периоду од 2010. год. до 2014. год. у ревитализацију рударске производње уложено 125 милиона еура, прокламовани циљ – производња 80.000 т бакра годишње из споствених сировина ни издалека није остварен. Тренутни ниво производње је око 30.000 т/год. са опадајућим трендом. То је главни проблем компаније, који се без квалитетног и стручно осмишљеног програма, уз обиман ниво инвестиционе изградње, не може решити.

Да би се зауставио тренд пада и стабилизовао постигнути ниво производње од 30.000 т/год, потребан је ниво улагања у врло кратком року од највише пар година, који износи:

Заостала раскривка                                                           200.000.000 $
Стабилизација рудничке производње                           200.000.000 $
Укупно:                                                                                 400.000.000 $ (2)

Бизнис планом, који је кровни докуменат целог програма развоја РТБ Бор, предвиђено је почев од 2014. год. повећање производње РТБ Бор на 80.000 т/год. катодног бакра из сопствених сировина. Да би се постигао тај циљ, јер без тога даљи опстанак РТБ Бор није могућ, потребан је додатни ниво улагања у повећање производње, такође у кратком року од пар година, који износи:

Повећање производње на ниво од 80.000 т/год.         500.000.000 $
Завршетак реконструкције металургије                         100.000.000 $
Санирање еколошког наслеђа                                          100.000.000 $
Укупно:                                                                                   700.000.000 $ (3)

Када се саберу вредности средстава наведених под (1), (2) и (3), добија се вредност од 1.480.000.000 $ која се мора инвестирати у стабилизацију пословања у РТБ Бор у врло кратком временском периоду.

Сасвим је очигледно да су могућности за реализацију таквог програма далеко ван зоне реалности.

Закључак:

Менаџмент РТБ Бор уз подршку врха Власти Републике Србије наставља да безочно обмањује јавност зашећереним причама о „просперитету“ компаније РТБ Бор и њеној светлој будућности. Прихваћени УППР је једна у низу таквих обмана. Прави циљ је задовољење личних интереса пар појединаца у врху Власти РС и менаџмента РТБ Бор, који пошто-пото хоће да компанија настави да послује крајње нетранспарентно у тотално нерегуларним условима ослањајући се на буџет РС. у тако замагљеним условима извлачи се лична и страначка корист, које су једини циљ појединаца из актуелне власти.

Обавеза свих пристојних стручњака и грађана је да се одупру таквом начину вршења власти и управљања привредним гигантима.

У Бору, 08.07.2016. год.

др Бранислав Михајловић, дипл. инж. руд.
Народни посланик

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s