ДА ЛИ ЈЕ РТБ БОР ЗАИСТА НЕРЕШИВ ПРОБЛЕМ

 

Новији историјат развоја комбината РТБ Бор се може поделити у два карактеристична периода. Први је период од средине деведесетих година двадестог века  до 2008. год., а други је период од 2008. год. до данас. Први период карактерише нагло посустајање до тада једног од најјачих комплекса за производњу и прераду бакра у Европи. У другом периоду је учињен напор да се дугорочно стабилизује компанија кроз реализацију инвестиционог програма ревитализације рудничких и реконструкције металуршких капацитета. Инвестициони програм је обухватио ревитализацију рударске опреме и флотацијских постројења и реконструкцију металуршких капацитета, са укупним нивоом инвестирања од 450 милиона $.

О реализацији поменутог програма је написано много текстова, како у штампи и дигиталним медијима, тако и у стручним радовима. У првом делу његове реализације, док неупућени нису још могли наслутити величину и тежину његовог промашаја, није било ни једног политичара на власти који није продефиловао и сликао се или поред новокупљене моћне рударске механизације или поред постројења нове металуршке линије. То је трајало до момента када је на самом врху власти схваћено да између прокламованих циљева и реализованог пројекта нешто добрано није у реду.

Од тог момента најутицајнији политичари су почели да обилазе Бор у широком луку, а јавност Србије је сваким даном постајала све више свесна да је програм ревитализације и реконструкције у РТБ Бор највећа промашена инвестиција у новијој историји Србије. Прокламовани развојни циљеви нису остварени: уместо 80000 тона катодног бакра годишње од сопствених концентрата производи се једва 30000 тона и то са опадајућим трендом, а трошкови производње уместо 5400 $/т реално износе 9000 $/т. Грчевито се тражио спас и неко коме ће се бацити „врућ кромпир“.

На светском тржишту је половином 2015. год. дошло до пада цене бакра на ниво испод 5000 $/т. Тај моменат је одмах од самог врха Власти искоришћен као окидач за оркестрирану кукњаву како је то главни разлог за тешку ситуацију у коју је упао РТБ Бор. И то траје већ скоро годину дана. У свим медијима се просто такмичило у образлагању крајње неповољног утицаја ниске цене бакра на положај и пословање РТБ Бор. Нико да каже да је остварена програмом прокламована цена коштања производње бакра од 5400 $/т РТБ Бор не би био у кризи, приказано на  приложеном графику.

И као што то обично бива, из једне грешке се иде у другу. Пред надолазећим изборима за Републички парламент требало је пред РТБ Бор поставити некакву перспективу, како би се колико-толико сачували гласови. Ангажована је консултантска кућа Мекинси да изради „Top-down“ анализу стања у РТБ Бор. И наравно, она је показала да РТБ Бор има перспективу, али под одређеним околностима које су само њима и Сертићу јасне. Док не прођу избори.

Одмах после избора, рапидно се приближавао крај маја 2016. год, када је требало скинути заштиту од повериоца за 11 фирми под државном заштитом. Наврат-нанос је, наравно опет уз помоћ консултантских фирми, сачињен УППР за РТБ Бор холдинг, као и за зависна предузећа: РББ Бор, ТИР Бор и РБМ Мајданпек. У њима је написано како ће се компанија ослободити дугова и обезбедити профитабилно пословање. И актуелни  менаджмент РТБ Бор се нада његовој успешној реализацији.Производећи бакар по 9000 $/т а продајући га по 4500 $/т. Да није исувише тужно, било би смешно.

Из напред описане ретроспективе актуелних догађања везаних за РТБ Бор добар познаваоц прилика у РТБ Бор (али и у целој Србији) може уочити да је из комплетног процеса креирања стратегије, њене оцене и вредновања, доношења капиталних одлука, реализације инвестиционог циклуса, уходавања технологије и менаджмента ресурсима искључен најстручнији кадар којим располажу РТБ Бор и Србија. Дозвољен је непримерен утицај и уплив политике над струком. Политичари и њима верни „стручњаци“ су доносили све одлуке, водили процес, комплетан менаджмент и – довели до краха најважнији пројекат у новијој историји Сбије.

И на крају ове приче, исти ти „стручњаци“ који су програм ревитализације и реконструкције РТБ Бор довели до пропасти, без имало стида и осећаја одговорности, и што је још важније без имало жеље да најзад, после свега,   један од најтежих проблема привреде Србије препусте експертима и правим стручњацима, покушавају да „перу руке“.

Стручно и научно (а и политички) би било оправдано да се, пре него што се донесе неодмерена одлука везана за перспективу компаније РТБ Бор, стручној јавности Србије дозволи да она оцени постојеће стање, предложи и понуди решења. Апсолутно сам убеђен да је то једини исправан начин за сагледавање проблематике и изналажење решења којим би се РТБ Бор извукао из највеће кризе у својој више од стогодишњој историји.

У Бору, 14.06.2016.

др Бранислав Михајловић,

научни сарадник, дипл. инж. руд.

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s