BLAGOJE SPASKOVSKI TEROROM POKRIVA ZLOČIN I ŠTETU OD PRERADE PRLJAVIH POPOVIĆEVIH KONCENTRATA

Preuzeto sa solarismediabor.rs

DIM IZ NOVE BORSKE TOPIONICE ZATROVAO SLATINU, NAROD BLOKIRAO PUT I ZATRAŽIO OSTAVKU BLAGOJA SPASKOVSKOG

Bor, 1.jul, B.F., foto: Dragan Popaz, Jovan Petrović – Selo Slatina, danas oko 14 sati, doživelo je još jednu ekološku katastrofu – otrovni gasovi iz nove borske topionice prekrili su selo kao retko kad u poslednjih 110 godina od postojanja Basena Bor. To je bio i osnovni povod za blokadu puta u centru sela.

IMG 20150701 144507a

Jače policijske snage (videli smo najmanje 15 – 20 policajaca), nakon izvesnog vremena deblokirali su put i kasnije održavali red, jer su se protestanti okupljali ispred i u Domu kulture. Na zahtev okupljenih gradjana stigli su direktor Topionice i rafinacije RTB-a Bor, Boban Todorović i zamenik predsednika opštine Bor, Saša Vukadinović. Todorović je pokušao da ublaži očigledni akcident, ali je na kraju priznao „da je moguće da je i topionički dim uzrok trovanja vazduha“.

Problem će biti otklonjen za 7 – 10 dana.

 IMG 20150701 144250a

– Ovo je ekološki najzagadjenije selo u Evropi. Zagadjeni su vazduh, voda i zemljište. Očekivali smo da će nova topionica, kako je i obećano bezbroj puta, obezbediti bar čist vazduh, ali to se, nažalost, ne dešava. Mi smo decenijama u ekološkom getu. Zašto se ne ostvaruju obećanja direktora RTB-a Blagoja Spaskovskog? On mora, ne samo zbog ovog ekološkog udesa, da odgovara i da podnese ostavku sa celim menadžmentom. On je najkrivlji za sveukupno stradanje RTB-a Bor – rečeno je na skupu. U sličnom tonu novinarima su pojedinačno govorili i mnogi meštani.

Dogovoreno je da se upute zahtevi za nadoknadu štete, da se ispitaju uzroci zatrovanosti zemljišta i da se konkretnije i ozbiljnije i na najvišim nivoima razgovara o ekološkom uništenju Slatine.

20150701 160637a

20150701 162026b

IMGP0577b

IMGP0581b

Da podsetimo: RTS je pre dve godine sačinio polučasovnu emisiju o ekološkom uništenju Slatine koja je više puta reprizirana.

3 мишљења на „BLAGOJE SPASKOVSKI TEROROM POKRIVA ZLOČIN I ŠTETU OD PRERADE PRLJAVIH POPOVIĆEVIH KONCENTRATA

  1. ČUDESNA (BORSKA) ENIGMA!

    Kako to da Slatinjani ne razlikuju dim iz odžaka topionice i onaj sa deponije, pogotovu kada je danas padala kiša. Mora „gospodar života i smrti“ u Boru da im je objasnio da je kiša zaustavila dim iz topioničkih odžaka. a da je pospešila vatru na deponiji. Problem je što mnogi ljudi iz Slatine dolaze u Bor i vide dali radi ili ne radi stara topionica, ne ona od pre II svetsklog rata, nego ona iz 1961. godine. Pitam se dali ima iole malo istine iz fabrike mašte „gospodar života i smrti“ u Boru. Izgleda nastaje takmičenje menadžera iz RTB Bor ko više će zaobići istinu. Narod, osim pomalo Slatinjani, svi im veruju. Možda se „gospodar života i smrti“ u Boru malo zaneo, nova topionica krenula je mehanički od 23. decembra 2014. (valjda čuva slike, koje ga podsećaju da je slučajno, pravio prekoprijatno društvo premijeru), a analitički od 5. marta 2015. godine, i nikako da počne da stvarno proizvodi crveni metal ili, se proizvedeni bakar, od stida sakrio ili ispario? Obećno je boranima vazduh iz 1903. godine, ali nije i meštanima Slatine ili nije takav vazduh stigao u Slatinu. Enigma nečuvena….!

    Свиђа ми се

    • До сада злочини се дешавали над неколико јединки до неколико десетине људи. У Хитлеровим гасним коморама спаљивани су неколико хиљаде људи дневно. У коморама борског „господара живота и смрти“, како га назвао господин Бор Боранин, врши злочин и тихо убијање над 60 хиљаде борана и боранки и то годинама и данима. Краљ бакра Србије Поповић допрема цару бакра Бора концентрат, не само бакра, већ са комплетним Менделејевим системом штетних елемената: арсен, жива, кадмијум, олово, цинк и што још не. На ово ћуте људи, инспектори екологије (зна се зашто!), чуте надлежни и владини органи (и то се зна зашто?) епилог су први приметили мештани Слатине, а XXI век је искорачио. Уместо да се развијају савремене и чисте технологије “наш (??) господар живота и смрти“, уводи технологије смрти на дуже стазе!? Чудо, још председник није му уручио, за сва недела, орден самољубља.

      Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s