PODSETNIK

Dana 26.12. 2014. god. objavio sam tekst koji je u prilogu. Prošlo je od tada više od pet meseci. U međuvremenu nadamnom je organizovan progon pod optužbom za iznošenje neistina i uz pretnju otkazom Ugovora o radu. Pitam javnost jesam li u čemu pogrešio? Gde su ovde neistine? I ko je ovde vizionar? Ja ili onaj koji sebe naziva „Velikim vizionarom“? Sledi navod teksta:

Featured image

VREĐANJE INTELIGENCIJE

Aleksandar Vučić je 23.12.2014. god. izvršio „Svečano otvaranje mehaničkog završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“. Taj čin je povredio inteligenciju plejade borskih stručnjaka koji dobro poznaju prilike u Boru i tehnologiju metalurške prerade bakra. U toj tehnologiji pojam „mehaničkog završetka radova“ ne postoji. Ne postoji ni pojam „hladne probe“. Postoji samo pojam „puštanje u rad“ – pritisne se zeleno dugme i tehnološki kompletiran, proveren i uhodan, pripremljen proces se pokrene, i izlije se prva anoda. Na njoj se napiše da ju je izlio Aleksandar Vučić, postavi se na nekom posebno istaknutom mestu i ta slika ide u istoriju.
Zašto je Vučić izbegao da to učini? Zašto je umesto čvrste i trajne poruke učestvovao i odigrao glavnu ulogu u cirkuskoj pretstavi od pre nekoliko dana? Zašto je toliko požurio? Zar nije mogao sačekati još tri meseca, kako je rekao, da se pokrene tehnološki proces, pa da onda pritisne zeleno dugme?
Odgovor je vrlo prost – nije to učinio jer ta tehnologija u borskim uslovima neće moći da radi. Ni tehnološki, ni ekološki a naročito ne ekonomski. CAPEX i OPEX troškovi će biti četiri do pet puta iznad dozvoljenih za profitabilno poslovanje, biće generator stravičnih gubitaka.
Aleksandar Vučić je pre nepunih osam meseci postao premijer. U tom momentu u investicionom ciklusu u RTB Bor već je postojao debalans (da ne upotrebim težu reč) od oko 100 miliona € između utrošenih sredstava i količine izvedenih radova. Postojale su destine krivičnih prijava i dopisa savesnih i dobronamernih stručnjaka o tome. Postojao je i serijal „Insajdera“. Tada je mogao, da je hteo, postaviti prosto pitanje: gde su pare? I postupiti u skladu sa proklamovanim načelima borbe protiv korupcije.
Umesto toga, krenuo je sa demonstracijom podrške, pa čak obezbedio naknadnih 30 miliona € dodatnih sredstava, a da ni tada nije pitao zašto je u projekat potrošeno skoro duplo više sredstava nego što je ugovorom predviđeno?
Svaki nepoštovalac demokratskih principa misli da su moralne granice tamo gde ih on postavi. U slučaju RTB Bor moralne granice su predaleko pomerene, a to sve više vređa inteligenciju. I povećava zabrinutost, ne samo za sudbinu RTB Bor, već i svih nas.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s