UPPR RTB BOR – POKUŠAJ SAHRANE BIZNIS PLANA I BEKSTVA OD ODGOVORNOSTI ZA NAJVEĆU PROPALU INVESTICIJU U NOVIJOJ ISTORIJI SRBIJE – izlaganje dr Branislava Mihajlovića na tribini o prevarnom stečaju u RTB Bor –

Na samom početku treba reći da nije samo UPPR prevaran, prevarno je sve što se dešava od postavljenja Blagoja Spaskovskog na čelo RTB Bor do danas. Ciljna grupa koja se obmanjuje bez ikakvih skrupula su građani Srbije, odnosno njeni poreski obveznici.

Nepunu godinu dana po postavljenju Blagoja Spaskovskog pokrenut je program revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta u RTB Bor. Tokom 2010. god. kupljena je oprema za rudnike, a zatim je obavljena rekonstrukcija flotacije Veliki Krivelj i ponovno otvaranje rudnika Cerovo. Do sada je u razvoj rudarske proizvodnje uloženo 125 miliona eura.

Krajem 2010 god. (9. novembra) je potpisan ugovor za izgradnju nove topionice, odnosno rekonstrukciju metalurških kapaciteta. Tako je zaokružen investicioni ciklus revitalizacije i rekonstrukcije u RTB Bor.

U prvom delu 2009. god. je započeta izrada Biznis plana, krovnog dokumenta za ceo program. Uz stalne dorade i prepravke Biznis plan je sredinom 2011. god. usvojen od rukovodnih i upravnih organa RTB Bor i Republike Srbije. Ukupna vrednost investicija je zaokružena na 619 miliona USD, odnosno po tadašnjem odnosu USD i eura, oko 450 miliona eura.

Po Biznis planu rudarska proizvodnja je već u 2014. god. trebala da se digne na nivo od skoro 80 miliona tona iskopina, iz kojih bi se ostvarivalo 80000 tona katodnog bakra. Međutim, karakteristično je da proizvodnja predviđena Biznis planom od samog početka nije realizovana. Rudnička proizvodnja je uspela da dostigne nivo od 40-tak miliona tona iskopina i 30-tak hiljada tona bakra godišnje, što predstavlja manje od polovine Biznis planom predviđenog nivoa. Druga važna karakteristika koja se odnosi na Biznis plan je da je sav novac predviđen za revitalizaciju rudničke proizvodnje potrošen, i to više od planiranog nivoa. Sredstva za investicije su utrošena preko 100 % a postignuta proizvodnja je na kraju 2014. god. bila na nivou 40 % od plana.

Posle četiri godine od usvajanja i potrošenih 400 miliona eura u njegovu realizaciju, Biznis plan je u tolikom podbačaju, da ga aktuelni menadžment RTB Bor više ne može nadoknaditi. Taj zaostatak na kraju 2014. god. iznosi:

  • 78 miliona tona iskopina
  • 62 miliona tona raskrivke
  • 15 miliona tona rude
  • 57 hiljada tona katodnog bakra
  • 500 miliona USD izgubljenog prihoda u odnosu na prihod planiran Biznis planom

Obavezu izrade UPPR-a aktuelni menadžment RTB Bor je video kao šansu da reterira od obaveze proizvodnje 80000 tona bakra iz sopstvenih sirovina, koja je jasno zacrtana Biznis planom. Po njemu rudnik Cerovo bi se izdvojio kao posebno pravno lice i ustupio na gazdovanje strateškom partneru. Rudnik Majdanpek bi se ugovoprom o poslovno – tehničkoj saradnji na eksploataciji rude dao na gazdovanje podizvođaču radova koji bi sa svojom opremom i ljdstvom obavljao eksploataciju rudnika. Na taj način bi se obaveze RTB Bor svele na nivo proizvodnje od 30-tak hiljada tona bakra godišnje.

UPPR je sačinjen tako da se preko njega Biznis plan praktično „sahrani“ i tako pobegne od odgovornosti za NAJVEĆU PROMAŠENU INVESTICIJU U NOVIJOJ ISTORIJI SRBIJE! Takav UPPR predstavlja zločin prema svim radnicima RTB Bor, građanima grada Bora i Republike Srbije, odnosno poreskim obveznicima na čija leđa će biti svaljen sav teret otplate kredita uloženih u ovu propalu investiciju.

Ovo je samo rudarski aspekt prevarnog UPPR-a. O ekonomskom aspektu na tribini je govorio Saša Radulović, a o metalurškom dr Milan Dejanovski.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s