KROZ UPPR SPREMLJEN PREVARNI STEČAJ RTB BOR

OVO BI TREBALO DA ZNAJU SVI RADNICI RTB BOR, NJEGOVI POVERIOCI I GRAĐANI BORA

Rukovodstvo RTB Bor, uz punu podršku Aleksandra Vučića, podnelo je 31. marta Privrednom sudu u Zaječaru plan reorganizacije RTB Bor kroz stečajni postupak. Cilj im je da se na nezakonit način oslobode većeg dela dosadašnjeg duga od oko 700 miliona evra, da prikriju poslovanje u poslednjih 5 godine i da praktično prevare ljude kojima su dužni i nesmetano nastave da vode kompaniju u propast .

Plan reorganizacije, kroz koju generalni direktor Blagoje Spaskovski i njegov tim nameravaju da sprovedu stečaj, je nezakonit jer ne zadovoljava ni minimum uslova koje postavlja Zakon o stečaju. Rukovodstvo RTB Bor nije popisalo svu imovinu, nije je procenilo, nije procenilo rezerve rude koje su najveća vrednost tog preduzeća, nisu popisana potraživanja, a nisu popisani sudski sporovi, posebno po tužbama radnika. Napravljen je potpuno nerealan plan poslovanja za narednih 8 godina bez ikakvih informacija na osnovu kojih bi se moglo i približno zaključiti da je to uopšte moguće.

Spaskovski, uz pomoć vlade Aleksandra Vučića, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje depozita, predlaže da se neobezbeđeni poverioci koji potražuju oko 360 miliona evra, odreknu 90 odsto glavnice duga i kamata, da bi nesmetano nastavio da pravi nove dugove. I te nove dugove RTB Bor plaćaće građani Srbije.

Preko 170 radnika treba da se odreknu 90% svojih potraživanja iznad visine minimalca. Potraživanja bivših radnika, njih preko 500, kojima RTB godinama nije uplaćivao puni radni staž, uopšte nisu obuhvaćena planom. Sa druge strane, država treba da bez ikakvog otpisa duga, sačuva preko 150 miliona evra svojih potraživanja. Prevarni plan su podržali Fond za razvoj i Agencija za osiguranje depozita, a preko nje i Beogradska banka u stečaju i Jugobanka u stečaju, čime su direktno oštećeni i poverioci ovih banaka.

Ovim komentarom se upozorava da su Spaskovski i njegovi ljudi do sada, pod patronatom partokratije, prvo Dinkića, a sada Aleksandra Vučića, napravili ogroman dug, vodili kompaniju u pogrešnom pravcu, trošili novac nenamenski, izvršili potpuno neisplativu i pogrešnu investiciju u novu topionicu čiji je trošak metalurške prerade preko 1750$/po toni proizvedenog bakra, dok je svetska tržišna cena ove prerade ispod 500$/po toni, 3 i po puta manje. Sve ovo je fatalno za RTB Bor, građane Bora i za samu Republiku. Plan reorganizacije je prevarni pokušaj da se sve to zataška i nastavi po starom za račun građana cele Srbije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s