UPPR RTB BOR – POKUŠAJ IZBEGAVANJA ODGOVORNOSTI POSLOVODSTVA RTB BOR ZA PROMAŠENU INVESTICIJU

Generalne primedbe

UPPR nema apsolutno nikakve veze sa “Biznis planom”, krovnim dokumentom na osnovu koga je investirano 400 miliona eura u Program revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta u RTB Bor. Biznis plan je urađen za rok od deset godina, od 2011. do 2021. godine. Svako odstupanje od njega vodi Kompaniju u bezizlaznu situaciju. Ovaj dokumenat nije od početka poštovan. Sredstva za njegovu realizaciju su trošena nenamenski i zaostatak za Biznis planom postavljenim ciljevima je praktično nenadoknadiv.

U koju god oblast poslovanja RTB Bor da se zađe, svaka za sebe predstavlja nepopravbljivu dubiozu. U tehnološkom smislu, u oblasti rudarstva razvojni concept je zasnovan na vrlo siromašnoj sirovini (rudi) iz već prilično iscrpljenih površinskih kopova. Takva sirovina ne može obezbediti pozitivno poslovanje kompanije s jedne, i stvara nedozvoljeno visok nivo otpadnih materija s druge strane (tri puta vise nego što je prosek u svetu). U oblasti metalurgije nova topionica je izgrađena bez dovoljno obezbeđenih količina domaćih koncentrata s jedne strane uz cenu koštanja metalurške prerade od 1750 USD/t, što je tri ipo puta viši nivo od metalurške prerade u svetu, koji iznosi od 400 do 500 USD/t proizvedenog bakra.

U ekonomskom smislu cena koštanja proizvodnje bakra iz sopstvenih sirovina u RTB Bor prema planu za 2015. godinu iznosi 8.500 USD/t. I ta cena će rasti eksponencijalno u narednim godinama. U odnosu na prognoze kretanja cena na svetskom tržištu, koje za narednih 10 godina iznose prosečno 6.500 USD/t, po svakoj proizvedenoj toni bakra iz sopstvenih koncentrata RTB Bor će gubiti oko 2000 USD/t.

Zbog toga što cena metalurške prerade uvoznih koncentrata iznosi 1750 USD/t, dok je svetska cena metalurške prerade 400 do 500 USD/t, Kompanija će po tom osnovu gubiti 1250 USD/t. Zbog toga će ukupni gubici iz tekućeg poslovanja biti na nivou od preko 100 miliona USD/god.

U ekološkom smislu ceo projekat razvoja RTB Bor se reklamira kao “najveći ekološki projekat na Balkanu”, međutim prava istina je potpuno suprotna. U rudarstvu je planom za 2015. godinu predviđeno da se otkopa 1597 tona iskopina da bi se iz njih dobila jedna tona bakra i 1596 tona otpada. To je tri puta viši nivo otpada nego što je prosek u svetu.  Ni jedan rudnik u svetu ne radi sa takvim ekološkim parametrima.

Konkretne primedbe

Str. 16: Izdvajanje rudnika Cerovo kao posebnog pravnog lica. “Biznis planom” je       predviđeno da rudnik “Cerovo” proizvede 128.844 t bakra, odnosno 18,7 % od ukupno proizvedenog bakra u RTB Bor u periodu 2011 –  2021. god. Sredstva predviđena za to su neplanski potrošena i sada se u UPPR predlaže nebulozan i totalno neutemeljen  program razvoja tog rudnika.u dve opcije koje nemaju dodirnih tačaka sa realnošću.

Karakteristično je što se predviđa prerada koncentrata u novoj topionici “po tržišnim cenama”, iako se zna da je cena koštanja tri ipo puta viša od tržišne cene. Time se svesno čini šteta Kompaniji. Zbog toga konstatacija “U slučaju ostvarivanja ove mere, RTB Bor bi imao obezbeđene dve vrste prihoda – po osnovu dobiti u novoosnovano privrednom društvu, i po osnovu prihoda od topionice”  najblaže rečeno deluje apsurdno, premda je to u suštini bezočno plasirana laž.

Str. 16 i 17: Potencijalne aktivnosti u vezi sa Rudnikom Majdanpek. “Biznis planom”je predviđeno da rudnik “Majdanpek” proizvede 236.545 t bakra, odnosno 38,27 % od ukupno proizvedenog bakra u RTB Bor u periodu 2011 –  2021. god. Kao i kod rudnika “Cerovo”, sredstva za ovaj program su neplanski potrošena, a rudnik se nije razvio. Model “Ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji na eksploataciji rude” kojim bi se izvođaču radova usluge plaćale koncentratom koji bi se  prerađivao u novoj topionici u Boru prevazilazi okvire apsurda i zalazi u domen  naučne fantastike. Ovaj ugovor praktično bi značio uvođenje podizvođača na eksploataciji rude, u situaciji kada RTB Bor ima 5200 radnika i svu potrebnu opremu. Šta u tom slučaju sa našom mehanizacijom, opremom i zaposlenima? Gde je analiza poslovanja u tom periodu i analiza novčanih tokova? Zatvaranje ekonomske konstrukcije? Koji su izvori sredstava za pokrivanje stravičnih gubitaka koji će nastati ovako osmišljenim Planom?

Str. 34: “Očekivani rok za realizaciju plana reorganizacije je 5 godina od dana     usvajanja Plana”. Gde je analiza poslovanja u tom periodu i analiza novčanih tokova? Zatvaranje ekonomske konstrukcije? Koji su izvori sredstava za pokrivanje stravičnih gubitaka koji će nastati ovako osmišljenim Planom?

Str. 35: “Generalni direktor jedinstvenog pravnog lica će biti Blagoje Spaskovski.” Ovo je nevešto prikrivena suština UPPR-a. Čovek u 67. godini života sam sebe postavlja na čelo nove kompanije za rok od narednih pet godina! Čovek koji je glavni odgovorni za upropaščavanje 400 miliona eura investiranih u program koji predstavlja najveću promašenu investiciju u novijoj istoriji Stbije.

Str. 35: “Naknade za rad angažovanih finansijskih i pravnih stručnjaka u iznosu   79.250 eura”. Sramna cifra u odnosu na kvalitet (i kvantitet) urađenog materijala.

Str. 39 – 43: Bilansi stanja i uspeha su namerno urađeni (naštelovani su) tako da se iz njih ne može izvršiti jasan uvid u strukturu prihoda i rashoda.

Zaključak

UPPR RTB Bor je po Kompaniju RTB Bor i Državu Srbiju krajnje štetan dokumenat. Predhodni bazični dokumenat za RTB Bor – Biznis plan je posle četiri godine njegove neslavne primene pokazao da aktuelni menadžment Kompanije nema kapaciteta da ga realizuje (a imao je “kapacitet” da potroši predviđena sredstva, čak i vise od toga), usled čega je došlo do nepopravljivog zaostatka u njegovoj primeni. To je dovelo Kompaniju u situaciju da stvara gubitke iz tekućeg poslovanja reda veličine oko 100 miliona USD/god.

U situaciji kada se Biznis plan vise ne može realizovati, a posledice toga se više ne mogu ispraviti, aktuelni menadžment izrađuje UPPR koji nema nikakvih dodirnih tačaka sa realnošću: Rudnici Majdanpek i Cerovo koji treba da proizvedu 60 % od planiranih 80.000 tona bakra godišnje se daju na gazdovanje “strateškim partnerima” i “podizvođačima” uz uslužnu preradu koncentrata u novoj topionici pod krajnje nepovoljnim uslovima po RTB Bor, a jedini rudnici koji bi trebalo da ostanu u 100 % vlasništvu RTB Bor su Veliki Krivelj i Jama, koji treba da daju 40 % od planiranih 80.000 tona bakra, opterećeni teškim dubiozama, oba bez ikakve šanse da ekonomski pozitivno posluju.

U suštini se radi o perfidno smišljenom planu poslovodstva RTB Bor da se “otrese” od Biznis planom predviđene obaveze proizvodnje 80.000 t bakra godišnje iz sopstvenih sirovina, jer je to postao nedostižan cilj, i da otkliza na nivo proizvodnje od 35.000 t bakra godišnje. I da to pokrije UPPR-om.

A šta će biti ako se ti “planovi” ne realizuju, ako se ne pojavi strateški partner za Cerovo i podizvođač za Majdanpek, što je sasvim izvesno? Rezervne varijante jednostavno nema!

P.S. Kao rudarski stručnjak i ekspert za strateško planiranje u rudarstvu, izjavljujem da nebulozniji dokumenat nisam skoro čitao.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s