ŠTA NAM DONOSI NOVA TOPIONICA U BORU?

Menadžment RTB Bor već nekoliko meseci šalje gromoglasne poruke javnosti o uspešno završenom investicionom ciklusu rekonstrukcije metalurških kapaciteta  i o postupku uhodavanja tehnološkog procesa. Po tim informacijama, za nekoliko dana će početi proizvodnja bakra u njemu.

Pre nego što taj proces krene da radi, dužan sam da informišem javnost o nekoliko važnih činjenica:

  1. Cena metalurške prerade bakra na svetskom tržištu se kreće od 400 do 500 USD/t.
  1. Po Biznis planu RTB Bor planirana cena koštanja metalurške prerade za 2015.godinu iznosi 1.476 USD/t (“Biznis plan za proizvodnju bakra za period 2011 – 2021. god”, str. 66 – prikazano na donjoj slici). To je tri puta viša cena od svetske.

Featured image

  1. Gornja cena je planirana za nivo investiranja od 175 miliona eura. Pošto se taj nivo povećao na 251 milion eura, cena koštanja metalurške prerade za 2015.  godinu će se popeti na 1.750 USD/t. To je četiri puta viša cena od svetske.
  1. Prethodna kalkulacija važi za uslove optimalnog režima rada topionice, odnosno punim kapacitetom uz projektovani kvalitet sirovine. Međutim, domaći koncentrati ni izdaleka ne zadovoljavaju te uslove. Topionica će krenuti sa kapacitetom od jedva 30 t/h sa nekvalitetnom šaržom, dok je projektovani 45 t/h sa kvalitetnom šaržom.
  1. Kao posledica takvog režima rada stvoriće se mnogi problemi, od kojih je najznačajniji da će se cena metalurške prerade podići na oko 2000 USD/t. To znači da će gubitak u odnosu na svetsku cenu prerade po svakoj proizvedenoj toni iznositi oko 1500 USD/t. Maksimalne mogućnosti proizvodnje bakra iz domaćih koncentrata iznose 3000 t katodnog bakra mesečno. To znači da će nivo gubitaka u metalurgiji sve do pojave uvoznih koncentrata biti reda veličine oko 4,5 miliona USD mesečno.
  1. Pod pretpostavkom da se obezbede odgovarajući koncentrati i obezbedi optimalni režim rada topionice od 6000 t katodnog bakra mesečno, gubici po toni proizvedenog bakra padaju na nivo od 1250 USD/t, što mesečno iznosi 7,5 miliona USD.
  1. Iz prethodno navedenih činjenica, vrlo lako se zaključuje da će povećanjem nivoa prerade jedinični troškovi opadati, ali će ukupni gubici rasti. Što se više bude proizvodilo, gubici će biti sve veći.
  1. Apsolutnu odgovornost za teške posledice koje će nastati radom ovako realizovanog Razvojnog koncepta snose Mlađan Dinkić, Aleksandar Vučić i Blagoje Spaskovski.

Na grafiku se vidi odnos cena koštanja metalurške prerade bakra u svetu i u novoj topionici RTB Bor.

Featured image

Ovo izjavljujem pod punom stručnom, ljudskom i materijalnom odgovornošću i spreman sam da pred bilo kojim auditorijumom branim te činjenice – od suda do bilo kog oblika javnog suočavanja. Šikaniranje na poslu nije moguće, jer sam ja već maksimalno šikaniran, već šest godina naredbom direktora RTB Bor apsolutno izopšten iz svih tokova rada kompanije. Verovatno zato što sam doktor nauka sa naučnim zvanjem i jedan od najeminentnijih stručnjaka u Boru i rudarstvu Srbije. I što se svim raspoloživim sredstvima borim protiv realizacije ovako pogubnog programa razvoja od koga će Država Srbija i njen narod imati nesagledivu štetu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s