BIZNIS PLAN

Tamo daleko, iza sedam mora i gora postojala je jedna zemlja u kojoj je bio jedan mnogo pohlepan ministar. Doduše i ostali su bili, ali niko kao on. Zahvaljujući urođenoj inteligenciji on je smislio da pomoću takozvanih Velikih Državnih Projekata (VDP) ubije dve muve: narodu proda rog za sveću, odnosno izgradi Potemkinova u mesto pravih sela, a sebi i svojim bližnjima da napuni džepove i egzotične bankovne račune.

Elem, taj vrli ministar smisli genijalni projekat da od dede napravi momka i babe devojku, uz kredite svojih poslovnih prijatelja i državne garancije na njih. Sigurno je sigurno. Pa još i pomoć iz NIP, Fonda za Razvoj, Siepe…

Za dedu je predviđena kompletna rekonstrukcija, koja je brat bratu iznela preko sto dvadest miliona eura. Cilj je bio da se napravi mladić koji bi mogao da obrne osamdest miliona tona iskopina godišnje kao od šale. Kod babe je igranka bila malo suptilnija – krenuli su od 100 miliona dolara. Američkih. Pa su ih brzo digli na 130 miliona. I onda je usledila konverzija, 130 miliona dolara je brzo prevedeno u 130 miliona eura. Pa onda mukotrpni pregovori u „Hajatu“  i dogovorenih 135 miliona eura. Ostalo je samo da se doda par sitnica. Kad su se one rešile, cena se digla na 175 miliona eura. Svi srećni, pomenuti ministar najviše.

Onda su se setili da tolike pare ne mogu da idu samo na „majkemi“, pa napraviše Biznis plan. Da pokrije kao krov ovu rabotu. Da sve bude zvanično. I usvoji se taj plan na svim organima te zemlje. I krenu izgradnja. U međuvremenu je pomenuti ministar zglajznuo a štafetu je od njega preuzeo njegov gazda. I kao svaka nova metla, krenu on da forsira gradnju još žešće od prethodnika. Pa doda još 30 miliona eura, da podigne ozbiljnost celog posla. Na kraju izgradnje, tojest doterivanja babe  krajnji rezultat je izneo 251 milion eura. I objavi se zvaničan završetak radova. I održaše se govorancije.

Tada se setiše da dok su jurili izgradnju glavnog Potemkinovog sela, doterivanje babe, zaboravili su ono sporedno, na dedu. Pa se svečano zakleše da će sada da navale na njegovo ponovno doterivanje da nadoknade sve što su propustili. Uz još 200 miliona dolara, koje će po starom dobrom običaju da se brzo konvertuju u eure.

A Biznis plan se realizuje ovako:

Featured image

Aferim!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s