KOLIKO KOŠTA POGREŠAN PUT (ILI: MOGU LI LOŠI POLITIČARI BITI DOBRI STRATEZI?)

Statistički pokazatelji pokazuju da će se 2014. god završiti sa BDP nižim za nekoliko procenata od onog sa kojim se završila 2008. god. I da će trebati da prođe još tri godine da dostignemo taj nivo, ako ne budemo grešili. A grešićemo. U najboljem slučaju, to će biti decenija naših života (jedna u nizu) koju su pojeli skakavci.

A skakavci ručkaju li ručkaju još od 1989. god, koja se smatra prelomnom tačkom u razvoju (propadanju) zemlje. Naručkali su od tada, po nekim procenama oko 50 do 60 milijardi dolara, koliko se smatra da je isisano i prebačeno na lične račune najveštijih od njih, naravno van zemlje.

Jedan od tih skakavaca, koji se zove Mlađan Dinkić, jednog februarskog dana 2010. god. je osvanuo na TV ekranima i dao pompeznu najavu: „Gradimo novu topionicu u Boru!“ Bez projekata, provere, ocene. Narod mu je poverovao i poklonio mu apsolutno poverenje i vlast u gradu. Od tada je prošlo još malo pa pet godina i epilog je pred nama: potrošeno 380 miliona € (sa kamatama 550 miliona €), rudnička proizvodnja na stranputici i u ćorsokaku, a nova topionica Skadar na Bojani bez šanse da preživi. U međuvremenu je štafetu od Dinkića preuzeo Aleksandar Vučić i od maja 2014. godine on vedri i oblači situacijom u Boru, ali se postojeća strategija nije promenila ni za jotu.

Dana 23. decembra 2014.godine Vučić je sa govornice prilikom „Svečanog otvaranja mehaničkog završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“ menadžmentu RTB Bor dao sledeće zadatke:
1. Da se nova topionica uhoda i pokrene proizvodnja u roku od tri meseca
2. Da se rudnik Veliki Krivelj stabilizuje u roku od šest meseci
3. Da se rudnici Majdanpek i Cerovo stabilizuju u roku od devet meseci i
4. Da se rudnik Cerovo Primarno osposobi za proizvodnju za godinu ipo  dana.

Kao stručnjak i ekspert za tu oblast želim blagovremeno da upozorim javnost da je to sasvim pogrešan put ozdravljenja Kompanije – da će se ponovo potrošiti mnogo miliona € a da pozitivnog efekta neće biti. To zbog toga što se tim putem u RTB Bor ne može proizvoditi bakar sa cenom koštanja nižom od 9.000 USD/t. A prodavaće se po 6.000 do 7.000 USD/t.

Po ko zna koji put se dokazuje isto pravilo: političari ne mogu (i ne smeju) biti stratezi. Cenu njihovih grešaka plaćamo svi mi.

A pravi put postoji, samo treba pitati one koji znaju.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s